V Česku přibudou přehrady. Podle Jurečky mají pomoci se suchem

ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) Zdroj: Anna Vackova/E15

Oblastem, které se často potýkají s nedostatkem srážek, což především jižní Morava, Rakovnicko nebo Žatecko, mají v budoucnu pomoci nová vodní díla. Uvedl to ministr zemědělství Marian Jurečka s tím, že předcházet suchu mohou také opatření na zvýšení kvality půdy a využívání moderních postupů ve výrobě.

O koncepci ochrany před dopady sucha a nedostatkem vody dnes poprvé jednala meziresortní pracovní skupina. Vznikla spojením pracovních týmů ministerstev zemědělství a životního prostředí v reakci na letošní jarní sucho. Nedávno vzniklý materiál má být po rozpracování předložen ke schválení kabinetu.

„Z vlastních zkušeností moc dobře vím, jaké škody na plodinách a úrodě dlouhodobé sucho způsobuje,“ uvedl ministr Jurečka.

„Kromě výstavby vodních děl v regionech opakovaně postižených nedostatkem srážek, především na jižní Moravě, Rakovnicku a Žatecku, je nutné zaměřit opatření také na zvýšení kvality půdy a na využívání moderních postupů v zemědělské výrobě,“ dodal.

Nedostatek srážek má dlouhodobě jih Moravy

Především jihomoravské zemědělce sužuje v posledních letech pravidelně nedostatek srážek. Na to, že se tamní podnebí kvůli stále proměnlivějšímu počasí stává méně příznivým pro zemědělství, upozorňují několik let také hydrometeorologové. V oblasti se přitom nachází naprostá většina tuzemských vinic, je také významnou obilnicí.

Prevence: Více využívat dešťovou vodu

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva pro životní prostředí, které je prvotním autorem materiálu se má v rámci prevence sucha například více využívat dešťová voda ke splachování a k zalévání zahrad.

Mezi odborníky k diskutovaným opatřením proti suchu patří, v případě extrémního dlouhotrvajícího nedostatku vody, i možné zvýšení poplatku za čerpání podzemní vody nebo nárazové zdražení pitné vody či zpomalení výroby v továrnách. Klíčová strategie proti suchu má řešit také integrovaný záchranný systém, kritické zásobování vodou a vzájemnou pomoc mezi regiony.