V konkurzu se ocitla i další Mičánkova firma Less & Timber

majitel holdingu Less Jan Mičánek

majitel holdingu Less Jan Mičánek Zdroj: Robert Zlatohlavek/E15

Krajský soud v Praze poslal do konkurzu další část někdejšího lesnického impéria, společnost Less & Timber, která provozuje závody na zpracování dřeva. Banky totiž nepřistoupily na navržený reorganizační plán. V úterý se v konkurzu ocitla i někdejší největší tuzemská lesnická firma Less & Forest.

Podle majitele zkrachovalého holdingu Less Jana Mičánka by verdikt nemusel mít dopad na zaměstnanost, protože věřitelé i správkyně mají zájem podnik dál provozovat.

„Lidé by to teoreticky neměli ani poznat,“ řekl k možným dopadům na zhruba tři stovky zaměstnanců Less & Timber Mičánek. Je ale podle něj otázkou, zda se najde investor, s nímž by souhlasily banky. Nicméně prý zůstal jeden, který má zájem za stejných podmínek firmu koupit i v konkurzu. Horší dopad by tak měl mít konkurz Less & Forest, jehož zaměstnanci mají být propuštěni.

Less & Timber v reorganizačním plánu navrhl restrukturalizaci pohledávek věřitelů spočívající v prominutí části dluhů včetně jejich příslušenství nebo v odkladu jejich splatnosti a prodej majetkové podstaty prostřednictvím vkladu do nově založené společnosti Nový Timber.

Banka Citibank Europe, jež podala insolvenční návrh, ale tvrdí, že dlužník dezinterpretoval některé skutečnosti kolem sestavování plánu nebo v něm operoval s prohlášením zajištěného věřitele, které bylo odvoláno. Výhrady měla i ke smlouvě o koupi cenných papírů firmy Nový Timber uzavřené se společností Ojgar.

Pád lesnického impéria
Less & Timber byl členem skupiny Less, která zajišťovala zakázky pro Lesy ČR. Podle informací ze začátku insolvenčního řízení dlužily firmy skupiny Less bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun. Měly také závazky z faktoringových smluv zhruba 311 milionů a závazky z bankovních záruk přibližně 493 milionů korun.
Soud nejdříve poslal do úpadku Less a.s. a Less & Forest. Insolvenční návrhy podal Mičánek, nikoli věřitelé. V případě Less & Timber se na soud obrátila Citibank Europe a dlužník se poté k jejímu návrhu připojil. Less & Timber v tuzemsku vlastní tři pily, v roce 2012 firma dosáhla obratu 1,36 miliardy Kč.