V Maďarsku se daří zejména českým a slovenským potravinářům

maďarská vlajka

maďarská vlajka Zdroj: E15 Anna Vackova

Dortíky, pivo i sendviče. Maďarům Česko chutná, a tak české firmy patří společně se Slováky k nejaktivnějším investorům v Maďarsku. Na rozdíl od podnikatelů z jiných zemí tam vidí příležitosti v zemědělství a potravinách. Finanční skupiny ale Orbánovu zemi obcházejí.

Z tuzemských podniků je v Maďarsku nejaktivnější Agrofert českého ministra financí Andreje Babiše. Skupina tam letos plánuje utržit 11,7 miliardy korun. Nejvíc vydělávají maďarské potravinářské a zemědělské společnosti Agrofertu jako IKR, Ceres nebo Agrotec Maďarsko.

Podobně jako v Česku a na Slovensku, také v Maďarsku pokrývá produktová linie Agrofertu prakticky celý produkční cyklus zemědělců. Tamní hospodáři nakupují Babišovo osivo, při pěstování využívají stroje i hnojiva Agrofertu a výslednou sklizeň uchovávají v jeho skladech. Podíl na trhu chemicko zemědělské sítě ovšem zatím není zdaleka tak vysoký jako v Česku a na Slovensku.

MaďarskoMaďarsko | E15

V Maďarsku má Agrofert zatím pouze deset firem, Babišova skupina to ale s rozšiřováním myslí vážně. „Nedávno jsme například dokončili akvizici maďarského výrobce jedlých olejů NT Group,“ říká mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.
Podle něj je maďarský trh pořád slabě saturovaný a společnost v něm vidí velký potenciál. Rozdíly mezi tamním a českým či slovenským prostředím skupina Agrofert nepociťuje.

Uspěly sladkosti a mléčné výrobky

Obecně lze říct, že potravinářství a zemědělství je tím, co firmy do Maďarska táhne nejvíc. Svou příležitost tam tak našli i menší hráči, například výrobce dortíku Marlenka – Miko International. Společnost na maďarský trh nejen vyváží výraznou část své produkce, ale podle neoficiálních informací zvažuje také stavbu výrobní linky přímo u svého obchodního zastoupení v Budapešti, kde již provozuje cukrárnu.

Dalším českým potravinářem, kterého v Maďarsku dobře znají, je Mlékárna Polná. Do Maďarska vyváží kromě svých mléčných výrobků přes dceřinou společnost Biomark také slovenskou brynzu. Mimo pobočky v Budapešti firma vlastní i velkosklad v obci Szada, který čítá 2200 metrů čtverečních. V Maďarsku se také daří českým sendvičům Crocodille. Firma provozuje velké výrobní a balicí centrum v Budapešti a před třemi lety pronikla i na tamní fast food trh se značkou Bageterie Boulevard.

Gulášové konzervy a paštiky

Kromě trvanlivých masových výrobků dodává společnost Hamé do Maďarska také kojenecké výživy, kompoty, rybí konzervy a řadu dalších produktů.

V roce 2009 Hamé Hungária odkoupilo značku Globus pro masové výrobky a přesunulo produkci těchto výrobků do České republiky. Sídlo Hamé Hungária se následně přesunulo z Budapešti do Komároma.

Od roku 2004 se roční tržby Hamé v Maďarsku více než zdesetinásobily a v roce 2013 tak tržby za vlastní a importované výrobky na tomto trhu výrazně překročily 350 milionů korun, přičemž meziročně vzrostly o 4 procenta. Maďarsko v současnosti patří mezi čtyři největší zahraniční odbytiště Hamé a na tržbách Hamé v zahraničí se podílí zhruba 15 procenty.

V Maďarsku se daří také českému pivu. Pro mnoho pivovarů představuje tamní trh nezanedbatelnou část prodeje. Poptávku po pivech z Českých Budějovic, Plzně a Krušovic v Maďarsku pokrývá česká společnost Liquid Gold. Daří se tam ale také Slovákům. Na odbyt jde zejména pivo Zlatý bažant a firma kvůli tomu dokonce v roce 2010 otevřela pivovar ve městě Komárom.

Železniční zakázky za miliardu

Mezi úspěšné a expandující v Maďarsku patří také stavebníci z Brna, firma OHL ŽS. Společnost se již podílela na stavbě železniční tratě ve městě Cegléd. Spolu s rekonstrukcí staniční budovy se zakázka vyšplhala až do hodnoty miliardy korun. Velký maďarský projekt má na kontě i slovenský developer HB Reavis. „Společnost HB Reavis má v Maďarsku pobočku a v červnu jsme slavnostně otevřeli Váci Corner, náš první administrativní projekt v Budapešti,“ představila současné aktivity mluvčí firmy Želmíra Zelenayová.

Co se týká strojařů, aktivní jsou zejména výrobci vozidel. V Maďarsku prodává a část dílů vyrábí prostřednictvím společnosti Eurotrade kopřivnická Tatra. Tatáž firma v minulosti pomáhala k expanzi na maďarský trh slovenským strojařům Vychodoslovenské strojárne.

Nezájem finančních skupin

Mnohem menší aktivitu na maďarském trhu vyvíjejí velké finanční skupiny. „Penta neplánuje se blíž angažovat na maďarském trhu. V Maďarsku máme jen sekundární aktivity – konkrétně dva masokombináty,“ říká mluvčí Penty Martin Danko. Z pohledu velikosti skupiny, kterou zastupuje, jde prý o opravdu zanedbatelná aktiva.

Zajímavostí je, že na tamním trhu nepůsobí ani jedna z nejaktivnějších finančních skupin ve střední Evropě – J&T. Podle jejích představitelů tam nevlastní ani jednu firmu a změnit to také zatím nehodlá.

O Maďarsko se moc nezajímá ani nejbohatší Čech Petr Kellner. Investice PPF Holding Maďarsko dlouhodobě objíždí. „Máme tam aktivní jen Generali PPF Holding, ve kterém drží skupina PPF 24procentní podíl,“ říká mluvčí Radek Stavěl.

Z velkých skupin známých v regionu v Maďarsku čeří vodu hlavně Slavia Capital. Ta tam poskytuje investiční poradenství, pojišťovnictví, vlastní podíly ve strojírenských společnostech a plánuje rekonstruovat maďarské dráhy. V minulosti se také účastnila privatizace železničního přepravce MÁV Cargo.

Gregor M. Papuczek: Maďarská revoluce pokračuje