V Peru reznou kávovníky. Produkce klesne o třetinu a cena letí vzhůru

Sklizeň kávy

Sklizeň kávy Zdroj: profimedia.cz

Peru letos očekává pokles produkce kávy zhruba o 30 procent. Na vině je šíření rzi, která napadá listy kávovníků. Peru patří mezi deset největších pěstitelů kávy na světě a je předním vývozcem bio kávy a kávy velmi vysoké kvality.

Na počátku tohoto roku vláda očekávala pokles produkce o zhruba pětinu. Nyní se však ukazuje, že houbové onemocnění napadlo mnohem více kávovníků, než vláda předpokládala. Podle místního svazu pěstitelů kávy rez napadla více než 130 tisíc hektarů polí s kávovníky, což je zhruba 32 procent celkové produkce.

Právě vysoce kvalitní káva pěstovaná v Peru je mimořádně citlivá na šíření rzi. Ta napadá listy kávovníků a způsobuje jejich předčasné opadávání, takže kávové boby nestihnou dozrát. Mnoho pěstitelů kávy v Peru již kvůli nemoci začalo pěstovat odolnější, méně aromatické odrůdy. Ty jsou však levnější a trvá také několik let, než kávovníky začnou rodit.

Za problémy údajně může změna klimatu

Peruánská vláda věnuje 100 milionů solů (696 milionů korun) na pomoc v boji s nemocí a záchranu genetického materiálu nejlepších kávových bobů země. „Naší prioritou je pokusit se zachovat kvalitu peruánské kávy,“ prohlásil ministr zemědělství Milton Von Hesse.

Rez je velkým problémem také pro producenty kávy v Kolumbii, Ekvádoru a v zemích Střední Ameriky. Nejistota kolem dopadu onemocnění na úrodu již poslala ceny některých bobů peruánské kávy nejvýše za dva roky. Pražírny se totiž snaží zajistit si dostatek dodávek, takže vyšší poptávka šroubuje ceny vzhůru.

Podle některých pěstitelů mohou za šíření onemocnění klimatické změny. V posledních letech Peru trápí neobvykle silné deště, které vytvořily vlhčí klimatické podmínky, v nichž se daří právě houbám a plísním.