V Třeboni vylovili více ryb, ale tržby rybářství klesly

Výlov největšího českého rybníka Rožmberk

Výlov největšího českého rybníka Rožmberk Zdroj: ctk

Rybářství Třeboň loni zvýšilo výlov ryb o dvě procenta na 3337 tun. Rostl i prodej. Na tržby a zisk to ale mělo opačný efekt. Tržby klesly o necelé procento na 130 milionů, což je nejméně za poslední čtyři roky, čistý zisk pak dokonce o třicet procent na zhruba 19 milionů korun.

„Hospodářský rok byl podle předpokladu poznamenán povodňovými škodami z léta 2013 a to se projevilo nižším výlovem na postižených rybnících,“ uvedl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. Celkové výsledky podle něj poznamenal i nedostatek srážek a příliš teplá zima.

Povodně se v posledních dvou letech projevily i ve výrazném přesměrování investic. Na ně dala předloni firma 28,7 milionu korun, o deset milionů více než o rok dříve. Na stavební investice do sádek či skladů přitom šlo celých 18 milionů korun, zatímco v roce 2013 to bylo pouhých 229 tisíc a ještě o rok dříve 1,8 milionu.

Rybářství TřeboňRybářství Třeboň | Rybarstvi Trebon

V předchozích letech přitom šla drtivá část investic přímo do rybníků. Loni rybářství investovalo přes třicet milionů korun, přičemž největší investicí bylo odkoupení rybníků v Plané nad Lužnicí od Státního pozemkového fondu za 21 milionů. Plán investic pro letošní rok počítá s částkou 25 milionů, z toho na rekonstrukci rybníků by dala čtyři pětiny a zbytek na nákup strojních investic.

Plány pro letošní rok mají rybáři standardní. Předpokládaný výlov pro sezonu do konce září je 3200 tun ryb, z toho tradičně přes devadesát procent tvoří třeboňští kapři. To by mělo podniku přinést tržby ve výši zhruba sto třiceti milionů korun.