Včelaři: Medu bude málo, jeho cena poroste

Letní včelařská škola pro děti v Nasavrkách

Letní včelařská škola pro děti v Nasavrkách Zdroj: ctk

Letní včelařská škola pro děti v Nasavrkách
Letní včelařská škola pro děti v Nasavrkách
Letní včelařská škola pro děti v Nasavrkách
Letní včelařská škola pro děti v Nasavrkách
4
Fotogalerie
Dlouhá zima, rychlý nástup jara a vytrvalé deště během nejdůležitějšího včelařského období, květu ovocných stromů a řepky. To jsou hlavní důvody, proč letos včelaři očekávají výrazný propad produkce medu. Ta by mohla klesnout až o dvě třetiny, což by se nutně muselo promítnout do ceny tuzemského medu. „Očekáváme velmi podprůměrný rok,“ říká Vladimír Lněnička z Českého svazu včelařů, organizace sdružující přes 98 procent všech včelařů. Ti chovají více než půl milionu včelstev.

Jeho slova slova potvrzují i další včelařští odborníci i samotní včelaři. „Situace je letos hodně špatná,“ uvedl Josef Lojda, zástupce ředitele včelařské školy v Nasavrkách. „I od našich studentů a účastníků kurzů, kteří mají včely, slyšíme samé chmurné předpovědi,“ dodává Lojda. „Jsme na hranici rentability,“ konstatuje majitelka velké včelařské farmy u Kolína Jana Provazníková a dodává: „Na krmení včel spotřebujeme devatenáct tun cukru a ani zdaleka nevytočíme devatenáct tun medu.“

OBRAZEM: Letní včelařská škola v Nasavrkách

Údaj o výnosu z jednoho včelstva většina seriózních včelařů raději tají. Ten je totiž i u samotných včelařů předmětem velkých debat. Asi nejpřesnější údaj lze najít u Výzkumného ústavu včelařského v Dole u Libčic nad Vltavou. Ten má na různých místech po republice tisícovku včelstev a jak říká Dalibor Titěra: „Průměrný výnos zkušených včelařů v dlouhodobé řadě se pohybuje v rozmezí patnácti až třiceti kilogramů medu na včelstvo za rok.“

O tom, zda se naplní nepříznivé scénáře pro letošní rok, rozhodnou nadcházející tři týdny. „Až do konce července ještě může něco zachránit medovicová snůška a někde i pomalu odkvétající lípa“, říká Josef Lojda. „Ale spoléhat na to nelze“, dodává. Každopádně patrně dojde k růstu ceny tuzemského medu, která v současnosti osciluje kolem 120 až 150 korun za kilogram. Ten je přitom v porovnání s okolními zeměmi zhruba o 60 až 80 procent podhodnocen. „Cena medu historicky vždy kopírovala cenu másla, takže i z tohoto pohledu je jeho cena podhodnocená“, komentuje cenu medu Dalibor Titěra.

Počet včelstev v ČR
Rok Počet (v tisících)
1990 807
1995 622
2000 533
2005 552
2008 461
2010 517
2011 553
2012 528

Zdroj: Český svaz včelařů

Podle dlouhodobých statistik se u nás ročně vyprodukuje zhruba 7 tisíc tun medu. „Jedná se o dlouhodobý průměr. Jsou roky, kdy medu je málo, jako v roce 1997, kdy ho bylo pouze 4,5 tisíce tun anebo naopak více, jako třeba v roce 2011, kdy se vytočilo přes 11 tisíc tun“, dodává Dalibor Titěra. Domácí spotřeba osciluje kolem 7 tisíce tun, což představuje zhruba 0,7 až 1 kg medu ročně na obyvatele a ve srovnání například ze sousedním Německem je zhruba třetinová. I přesto, že naše produkce medu by pokryla celou naší roční spotřebu, stále se k nám dováží přes 1,7 až 2 tisíce tun medu převážně z Ukrajiny, Číny a ze zemí Jižní Ameriky.

Nejvyšší počet včelstev absolutně má Španělsko, pak Francie a Řecko. ČR se nachází zhruba v polovině.V počtu včelařů absolutně je na prvním místě Německo, před Francií a Itálií a ČR. Od roku 1990 počet včelstev v ČR klesl o skoro 40 procent.

Průměrná cena medu
Květen 2010 126 kč
Květen 2011 130 kč
Květen 2012 137 kč
Květen 2013 151 kč

Zdroj: Český svaz včelařů