Včelaři varují před nedostatkem medu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Včelaři letos očekávají výrazně nižší produkci medu v porovnání s loňským rokem. Zatím nám nepřeje počasí, řekl předseda českobudějovického výboru Českého svazu včelařů Josef Zimen. Dodal, že hlavně bouřky negativně ovlivňují produkci medu.

„Nárazové přeháňky v rozmezí posledních týdnů zasáhly prakticky celý region,“ uvedl Zimen. Podle něj už někdo musí chov dokrmovat cukernatým roztokem, protože produkce medu je tak nízká, že nestačí ani jako potrava pro samotné včely. Navíc kolem 20. července končívá snůška medovice a později už včely materiál na tvorbu medu nikde nezískají.

Zimen uvedl, že někteří chovatelé dokázali získat takzvaný světlý med. Ten nejčastěji včely vyrobí z řepky. Ale ne každý má chov v blízkosti pole s touto rostlinou a je odkázaný pouze na takzvaný tmavý med. Ten vzniká například z lesních stromů, lípy nebo malin a toho prý bude málo.

Na nižší produkci už prý reagují i velkoodběratelé. Zatímco loni při nadměrném výnosu vykupovali kilogram medu od chovatelů za 35 až 40 korun, nyní prý nabízejí 55 korun. Zimen nedokáže odhadnout, zda se nižší produkce odrazí i v ceně medu v obchodních řetězcích. Tam se podle něj totiž velmi často objevují i různé chemické náhražky. „Jedná se o inverty, které především zahraniční výrobci dělají ze sladkých sirupů. Takový med má sice stejnou chuť, ale postrádá potřebnou kvalitu. Neobsahuje totiž bílkoviny ani minerály. Proto vždy lidem radím, aby nakupovali přímo u včelaře nebo aby si ověřili, odkud med pochází,“ řekl Zimen.

Podle jeho informací prý mají problémy s nižší produkcí i včelaři v jiných regionech. „Myslím si, že letos bude v celé České republice méně medu,“ uvedl. Jihočeský svaz včelařů patří podle počtu chovatelů mezi největší v republice. Loni svaz evidoval téměř 60 tisíc včelstev. Jedno vyprodukuje za rok zhruba 15 až 20 kilogramů medu. V České republice bylo loni celkem registrováno 46 723 včelařů.