Vědci: USA postihne nejhorší sucho za tisíc let

Venkov v Novém Mexiku

Venkov v Novém Mexiku Zdroj: Leaflet, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Spojené státy stojí na prahu mimořádně suchého období, které bude trvat několik desítek let. Podle vědců sucho zasáhne rozsáhlé oblasti na jihozápadě USA a takzvané Velké pláně, které jsou centem amerického chovu skotu.

Sucho, které bude horší než cokoli, co Severní Ameriku postihlo za poslední tisíciletí, způsobují klimatické změny, tvrdí vědci z Kolumbijské univerzity. Růst teplot spojený s úbytkem vlhkosti povede k tomu, že místní obyvatelé budou muset buď změnit svůj způsob života, nebo z postižených oblastí odejít, dodávají.

„Oproti předpovědím na 21. století budou předchozí rozsáhlá sucha vypadat jako procházka rajskou zahradou,“ řekl deníku The Guardian Jason Smerdon z Kolumbijské univerzity. Úbytek dešťů bude podle studie, která vyšla v magazínu Science Advances, mnohem horší než loňské sucho v Kalifornii, které vedlo k sérii rozsáhlých požárů, či sucho zřejmě vedoucí k zániku civilizace Asanaziů ve 13. století.

Vědci již dlouho upozorňovali, že Velké pláně během druhé poloviny tohoto století vyschnou. Nyní se ale ukazuje, že následky změn klimatu budou mnohem rozsáhlejší.

Velké pláně na mapě USAVelké pláně na mapě USA | Wikimedia CommonsVelké pláně na mapě USA

Předzvěstí nadcházejícího sucha byla léta od roku 2000, během nichž zažily Arizona, Kalifornie, Nevada, Nové Mexiko, Oklahoma a Texas jedenáct abnormálně suchých let. Podle NASA tyto vlny sucha postihly 64 milionů lidí.

Tato sucha, trvající nanejvýš několik let, si už vybírají svou daň na životě obyvatel. Kalifornští farmáři kvůli čtyřem letům s nezvykle nízkými srážkami prodávají svá stáda a řada polí zůstává ležet ladem. Řada velkých měst kvůli suchu zavedla přídělový systém na vodu nebo zakázala zalévání zahrad.

Budoucí sucha přitom budou podle předpovědi mnohem delší, přičemž jejíih dopady ještě znásobí předpokládaný růst populace. Současný způsob zemědělství na velkých pláních se tak nejpozději do konce století stane neudržitelným, uzavírá studie.