Velké mlékárny si během mléčné krize zisky udržely

Milan Teplý, předseda představenstva a generální ředitel mlékáren Madeta.

Milan Teplý, předseda představenstva a generální ředitel mlékáren Madeta. Zdroj: Euro E15

Madeta
Milan Teplý, Madeta
Výjimečných 25.Madeta už dvavýrobky na seznamuchráněných označeníEU má. Před rokemna něj byly přesnámitky Slovákůzapsány JihočeskáNiva a JihočeskáZlatá Niva. Celkemmají české firmyna unijním seznamu25 výrobků
Niva z Krumlova. Na obrázku sýrařská linka společnosti Madeta na výrobu plísňového sýra ve specializovaném závodě v Českém Krumlově.
Mlékárna Madety a výroba sýrů.
12
Fotogalerie

Ránu, kterou mlékárnám v Česku způsobilo ruské embargo na dovoz mléčných výrobků, dokázaly ustát i díky nízkým výkupním cenám za mléko chovatelům dojnic.

Největšímu tuzemskému producentovi mléka a mléčných výrobků, jihočeské Madetě, loni klesly tržby o devět procent na 5,57 miliardy korun. I přes pokles ale dokázala zvýšit čistý zisk o téměř pětinu na 209 milionů korun.

Propad tržeb v řádu stamilionů korun přitom loni pocítily téměř všechny velké mlékárny. Přesto většina z nich zůstala v zisku, v některých případech jako u Madety, Danone, Choceňské mlékárny či Mlékárny Valašské Meziříčí čistý zisk výrazně stoupl.

 

„Pokles tržeb byl způsoben zejména dramatickým poklesem tržních cen sušeného mléka, trvanlivého mléka a eidamu, který nastal už ve druhé polovině roku 2014 po ruském embargu,“ uvedl šéf Madety Milan Teplý. „Odpovídající korekce v nákupní ceně mléka ale přišla až se značným zpožděním v první polovině roku 2015,“ podotkl. Na celkový výsledek měly podle něj vliv i jednorázové efekty jako prodej zbytných aktiv.

Tržby jednoho z pěti největších producentů, olomoucké Olmy ze skupiny Andreje Babiše Agrofert, loni meziročně klesly o šest procent na 3,17 miliardy a čistý zisk o osm procent na 129 milionů korun. „Mléčná krize byla velmi výrazná a stále pociťujeme důsledky,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Mléčná krize nastala poté, co Rusko vyhlásilo embargo na dovoz mléčných výrobků. Kromě toho v Evropské unii loni na jaře skončily letité kvóty na mléčnou produkci. Nastal nadbytek zásob, a tím pokles cen mléčných výrobků. Na to doplatili nejen průmysloví výrobci, ale i chovatelé dojnic. Výkupní cena syrového mléka klesla loni o třináct procent z lednových 8,50 koruny za litr na prosincových 7,40 koruny. Mlékárnám to tak pomohlo ke snížení ztrát.

Výsledky velkých mlékáren 2015Výsledky velkých mlékáren 2015|E15

Krize pokračuje i letos, ale opět mohou pomoci nízké výkupní ceny mléka, které v červenci klesly na několikaleté minimum kolem 6,10 koruny za litr. Další pokles trh neočekává. Pomoc navíc přislíbil nejen stát, ale i Evropská unie − za to, že čeští producenti omezí mléčnou výrobu o 13,7 tisíce tun, dostanou od EU 52 milionů korun. Odhady pro letošek ale mlékárny uvádět nechtějí. „Situace je složitá. Zveřejnění výsledků by bylo předčasné, když máme před sebou nejsložitější období roku – zabezpečení vánočního trhu,“ podotkl mluvčí Agrofertu.