Venkov dostane další desítky miliard z EU, na dotace dosáhnou i malé farmy

Český venkov

Český venkov Zdroj: E15 Eduard Erben

Zemědělci, potravináři a lesníci se mohou těšit na další evropské dotace. I když v rámci Programu rozvoje venkova napříště dostanou o něco méně než v předchozím období od roku 2007, více peněz k nim bude putovat ze státního rozpočtu. Dohromady v letech 2014 až 2020 získají zhruba 84 miliard korun, jak včera rozhodla vláda. Ta nyní program předloží Evropské komisi, která by ho měla schválit začátkem příštího roku.

„Cílem Programu rozvoje venkova je srovnatelné postavení sektoru našeho zemědělství s ostatními členskými státy EU. Byl připravován na principu partnerství, tedy v úzké spolupráci jak s dalšími rezorty, tak se zástupci nevládních organizací a s partnery zejména z podnikatelské sféry,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Program oproti předchozímu období zhubne o 7,5 miliardy, které byly vyčleněny do kohezní politiky. Vláda však nedávno schválila zvýšení národního spolufinancování venkova, kdy se stát namísto původních patnácti procent bude na evropských projektech podílet 25 procenty.

Podle Jurečky na dotace dosáhnou nejen zemědělské podniky, ale i malé farmy. Podpora bude směřovat do modernizace stájí, skladů, jímek, hnojišť, kotelen na biomasu a technologií pro živočišnou i rostlinnou výrobu včetně balení a značení produktů a monitoringu kvality.

Pokud jde o oblast investic do lesního hospodářství, půjdou peníze zejména na rekonstrukce a výstavbu lesních cest, na pořízení lesnických strojů a technologií šetrných k životnímu prostředí, zpracování dřeva v malých pilařských provozovnách či budování retenčních nádrží.

V rámci Programu podpor ve vinohradnictví dostanou peníze i vinaři, v letech 2014 až 2018 přes 700 milionů korun. Cílem je konkurenceschopnost českých vín na světových trzích a přeměna vinic. „Důležitou součástí programu je také podpora a udržení mladých vinohradníků a vinařů v oboru,“ uvedl rezort zemědělství v předkládací zprávě. Tento program nemá mít na státní rozpočet dopad, plně ho hradí Brusel.