Vepřové maso má podražit, je ho málo

České uzeniny

České uzeniny Zdroj: profimedia.cz

Tuzemští chovatelé vepřů a výrobci bijí na poplach. Podle informací Ústavu zemědělských ekonomických informací (ÚZEI) klesla soběstačnost České republiky ve výrobě a spotřebě vepřového masa klesla v loňském roce poprvé pod 50 procent. Důvodem jsou nízké výkupní ceny vepřového masa od odběratelů a nárůst cen krmných směsí a zároveň levný dovoz ze zahraničí.

Řada chovatelů včetně těch velkých od chovů vepřů stále více ustupuje, řekli dnes zástupci Svazu chovatelů prasat a Agrární komory. „Loni jsme dovezli více než 50 procent domácí spotřeby, a to je velmi nebezpečné číslo. Destrukce je tak dramatická, že bude velmi složité se vrátit do nějakého rozumného režimu,“ řekl novinářům viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla.

Soběstačnost ve vepřovém mase začalo Česko ztrácet podle chovatelů po vstupu do Evropské unie, před devíti lety byla totiž Česká republika soběstačná ze sto procent. „Problém, který může nastat, je plán porážek v EU, jejichž počet v EU klesá. Vzhledem k tomu, že ČR je závislá na dovozu z více než 50 procent, cena na pultech raketově vystřelí nahoru,“ uvedl předseda Svazu chovatelů prasat a zároveň šéf divize prvovýroby největšího producenta potravin v Česku Agrofert Holdingu Jindřich Macháček.

Krmné směsi výrazně zdražily

Jako příklad uvedl Macháček právě výrobu vepřového v Agrofertu. Loni v únoru dostávala firma 30,76 koruny za kilogram živého masa, letos to bylo sice o tři procenta více, ceny krmných směsí ale ve srovnání se stejným obdobím loni narostly o 27 procent. Krmné směsi přitom tvoří 69 procent nákladů na výrobu vepřového masa. „Výsledkem je, že naše ztráta (ve výrobě vepřového, pozn. aut.) za první tři měsíce roku je 45 milionů korun,“ podotkl Macháček.

Dalším negativním faktorem navíce podle chovatelů a výrobců je i skutečnost, že celý masný průmysl v Česku je ztrátový. Například ztráty Kosteleckých uzenin právě ze skupiny Agrofert dosáhly v minulých letech stovek milionů korun, letos ale po náročné restrukturalizaci konečně plánují zisk.

Další problém je podle svazu chovatelů prasat nové nařízení Evropské komise zvyšující kvalitu chovů vepřů (wellfare), které platí od 1. ledna. Mimo jiné by se od ledna měly březí prasnice chovat ve skupinách, nikoli jednotlivě jako dosud. To znamená další náklady na rekonstrukce chovů a změny technologií, které musí výrobci promítnout do odbytových cen.

Česká republika upravila téměř 100 procent svých chovů, nicméně podle výkonného ředitele svazu Jana Stibrala chovy v této míře upravilo pouze deset zemí ze 27. „V EU je nyní asi 20 až 25 procent chovů, které nebyly upraveny a jsou v podstatě nelegální. U prasat ale Evropská komise žádné seznamy nevyhovujících výrobců, jako byly u výrobců vajec loni, nezavedla,“ podotkl Stibral. Toto levnější maso pak zčástí míří právě i do Česka.