Věřitelé Less & Forest dostanou peníze, soud povolil prvních 138 milionů

Zpracování dřeva

Zpracování dřeva Zdroj: David Vagaday

Zajištění věřitelé zkrachovalé bývalé tuzemské jedničky mezi lesnickodřevařskými firmami, Less & Forest Jana Mičánka, dostanou celkem 137,7 milionů korun. Výplatu šesti velkým věřitelům povolil insolvenční soud. Ten bude zřejmě ještě rozhodovat o dalších milionech, které si nárokuje insolvenční správkyně Monika Cihelková jako odměnu za zpeněžení majetku Less&Forest.

Největší částku dostane dubajská společnosti Fariante, a to 41 milionů. Firma sice nebyla přímým věřitelem Less & Forest, ale pohledávku odkoupila od firmy Natendor, která ji získala od původního věřitele GE Money Bank.

O tři a půl milionu korun méně dostane Wotan Forest miliardáře a ministra financí Andreje Babiše. Firmu Babiš koupil v roce 2011, tedy rok předtím, než se Less & Forest dostal do insolvence. V řízení uplatnila pohledávku za zásoby dřeva uložené tehdy u Mičánkovy firmy za 370 milionů korun.

Česká spořitelna pak může na účtu očekávat 36,2 milionu korun, Natendor 15,3 milionu, Komerční banka 4,7 milionu a Sberbank rovné tři miliony.

Dvě částky - vyšší pro věřitele, nižší pro správkyni

Soud v usnesení vyplácené částky rozdělil na dvě—vyšší určenou pro výplatu věřitelům a nižší pro správkyni. Proti nárokům správkyně totiž podaly námitky čtyři firmy—Lesy ČR, Citibank, UniCredit Leasing a Česká spořitelna. Důvodem byly spory o to, jestli má správkyně na odměnu za zpeněžení majetku nárok. Podle firem ne, neboť získávání peněz do majetkové podstaty v době před prohlášením konkurzu nelze podle nich považovat za zpeněžování. Firmy proto namítaly, aby se částka nárokovaná správkyní odečetla od celkové sumy peněz určené nyní na vyplácení zajištěných věřitelů.

S rozhodnutím soudu proto firmy souhlasí. „Proti uvedeným rozhodnutím insolvenčního soudu Lesy ČR odvolání nepodaly, protože soud se ztotožnil s argumentací naší i dalších věřitelů a odměnu insolvenční správkyni za zpeněžování nepřiznal,“ řekl mluvčí státních lesů Zbyněk Boublík.

„Soud námitkám vyhověl a rozhodl tak, že insolvenční správkyně má vydat celý výtěžek zajištěným věřitelům. Z tohoto důvodu nebudeme podávat odvolání,“ dodala Tereza Endrštová z České spořitelny. Proti rozhodnutí soudu ale může podat odvolání samotná správkyně.