Vyhraje zase Babiš? Tendry Lesů ČR za 3,4 miliardy chce 36 firem

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Do tendrů Lesů České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva v letech 2017 až 2021 podalo nabídky 36 subjektů. Jsou mezi nimi všechny přední české lesnické firmy. Předpokládaná hodnota soutěžených prací je 3,4 miliardy korun. Vítězné firmy by na jednotlivých územních jednotkách měly začít pracovat od ledna 2017. Loni se do tendrů 2016+ hlásilo 39 firem. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, tendry se týkají zhruba pětiny území.

Soutěžené zakázky pro tendr 2017+ jsou trojího druhu. Z 48 územních jednotek se na 28 soutěží takzvaná komplexní zakázka, kdy vítěz soutěže dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 2,8 miliardy korun je nejhodnotnější a firmy o ni mají největší zájem. To se potvrdilo i letos, kdy nabídku do komplexní zakázky podalo 26 firem.

U 14 jednotek jde o soutěž pouze na pěstební práce v objemu 434 milionů korun. Do ní dalo nabídky 23 firem. U zbývajících šesti jednotek je předmětem soutěže těžba s prodejem dřeva, souhrnná hodnota u ní je 168 milionů korun a nabídky do ní dalo 18 subjektů.

Nabídky do všech tří druhů tendrů podalo deset subjektů. Učinily tak firmy Uniles, Lesní společnost Litoměřice, Progles, Jihozápadní dřevařská, Lesostavby Frýdek-Místek, Opavská lesní, Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, Pradědský lesní závod, JACER-CZ a Kloboucká lesní.

U jednotlivých druhů tendrů se zájemci mohli rozhodnout, zda nabídku podají na všechny územní jednotky nebo jen na některé. Pokud by přihlášené firmy teoreticky daly nabídky na všechny územní jednotky, hodnotily by Lesy ČR 1158 jednotlivých nabídek. Skutečnost však bývá výrazně nižší, loni 39 zájemců při 57 soutěžených jednotkách podalo 425 nabídek.

Termín pro zaslání nabídek skončil dnes v 10:00, většina firem nabídky na podnik přinesla dnes ráno. Po 10:00 začalo za účasti zhruba 40 zástupců lesnických firem veřejné otevírání obálek. Následně začnou nabídky zkoumat hodnotící komise. Předběžné výsledky oznámí státní lesy v úterý. Jediným hodnotícím kritériem, po splnění kvalifikačních požadavků, je nabídnutá cena. Smlouvy s vítězi by měl podnik uzavírat koncem listopadu.

V loňském tendru 2016+ zvítězila společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Uniles je největším obchodním partnerem Lesů ČR. Z 57 jednotek loni Uniles získal 12 kontraktů. Alespoň jeden kontrakt získalo 21 subjektů.