Výroba masa v Česku se po 11 letech propadu loni poprvé zvýšila

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Bjorkan - Wikimedia Commons

Po dlouhých 11 letech poklesu produkce masa v Česku loni meziročně stoupla o 0,8 procenta na 451 186 tun. Snížení zaznamenala jen okrajová výroba koňského a kozího masa, u ostatních druhů byl nárůst. Mléka vykoupeného od českých zemědělců v loňském roce přibylo o 1,3 procenta na 2,35 miliardy litrů, uvedl Český statistický úřad.

Produkce masa i nákup mléka se loni snížily jen v prvním čtvrtletí, v dalších třech kvartálech už rostly. Ve čtvrtém čtvrtletí se výroba masa zvýšila o 1,2 procenta na 115 244 tun, nákup mléka stoupl o 3,3 procenta na 576 milionů litrů.

„V loňském roce došlo po dlouhé době k mírnému navýšení stavu prasat i drůbeže. Takže produkce masa kopíruje tento vývoj. Já si myslím, že jsme konečně narazili na to pomyslné dno,“ uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Zemědělci, kteří dnes zvířata chovají, do nich investovali velké částky a nemůžou si dovolit lehce chov ukončit. Nelze tak podle něj předpokládat další snížení stavů.

Produkce vepřového, která obnáší víc než polovinu celkové výroby masa v ČR, se loni zvýšila o 0,7 procenta na 235.991 tun. U hovězího a telecího byl nárůst o 1,1 procenta, u drůbežího o 0,8 procenta a v případě jehněčího o 15,1 procenta.

Produkce drůbežího masa roste poslední dva roky. „Na zvýšení se podílela hlavně stagnace cen a také vysoká poptávka po tomto druhu masa vzhledem hlavně k jeho cenovým relacím vůči ostatním druhům masa a také k rychlé kuchyňské úpravě,“ uvedl Radek Melichar z tiskového oddělení ministerstva zemědělství.

Vývoj výroby masa (zdroj: ČSÚ):Vývoj výroby masaVývoj výroby masa | CSU1) Index: stejné období předchozího roku = 100

Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat loni klesly o 1,3 procenta a prohloubil se schodek zahraničního obchodu s vepřovým. Zahraniční obchod s živými prasaty za období od prosince 2013 do loňského listopadu byl ale v přebytku.

V loňském roce se snížily také ceny producentů jatečných kuřat o 3,5 procenta, telat o 13 procent, krav o 4,3 procenta a jalovic o 0,9 procenta. U býků naopak ceny výrobců vzrostly o 0,8 procenta. U drůbežího i hovězího stejně jako u vepřového převažoval dovoz nad vývozem.

Pokles cen je podle Pýchy způsoben embargem na dovoz potravin ze strany Ruska. „Na trhu vznikl přetlak, mléko také šlo dolů. Je předpoklad, že cena nebude růst v nejbližší době, pokud se nezmění něco ve vztahu k Rusku,“ dodal.

Vepřové maso pocházelo loni hlavně z Německa, Španělska a Polska, drůbeží z Polska, Brazílie a Maďarska a hovězí maso se nejčastěji dováželo z Polska, Nizozemska a Německa.

Mléko bylo nejdražší v dubnu

U mléka průměrná cena u zemědělců loni vzrostla o 13,1 procenta na 9,50 koruny za litr. Nejnižší byla v prosinci a nejvyšší v dubnu. V zahraničním obchodě s mlékem a mléčnými výrobky výrazně převyšoval vývoz nad dovozem.

„Zahraniční obchod s mlékem a mléčnými výrobky vykazuje dlouhodobě kladné saldo zahraničního obchodu, avšak z pohledu jednotlivých mlékárenských komodit neustále sílí dovozy sýrů a tvarohů, které vykazují silně záporné saldo zahraničního obchodu. Jejich dovoz představuje již cca 67 procent podílu domácí výroby sýrů a tvarohů,“ dodal Melichar.