Výroba mléka i výkupní cena stoupla

mléko (ilustrační foto)

mléko (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: macalit via Flickr

Tuzemské mlékárny loni od zemědělců nakoupily 2,32 miliardy litrů mléka, což je o 2,4 procenta méně než v předešlém roce. Podle zástupců mlékárenského průmyslu se ale přesto recese v oboru zastavila. Samotná výroba mléka totiž za loňský rok stoupla o více než pět procent na zhruba 632 milionů litrů, zatímco mezi lety 2011 a 2012 klesla o čtyři procenta. Vyplývá to z údajů Českomoravského svazu mlékárenského.

„Loňský propad dodávek mlékárnám souvisí s nižší výrobou mléka a nepříznivým počasím v první polovině loňského roku,“ uvedl předseda svazu Jiří Kopáček. Podobný vývoj svaz zaznamenal také v dalších evropských zemích. Pokles výkupu při zvyšující se poptávce po mléčných výrobcích podle Kopáčka vedl k postupnému růstu ceny mléka, a to nejen v České republice, ale i v celé Evropě.

Podle údajů Českého statistického úřadu v loňském roce činila výkupní cena za litr mléka od zemědělce v průměru za celý rok 8,40 koruny, o osm procent více než v předchozím roce. Ještě výrazněji pak vyznívá nárůst mezi prosincem roku 2012 a týmž měsícem o rok později – byl více než pětinový, když dosáhl hodnoty 9,37 koruny za litr. Údaje zveřejněné mlékárenským svazem vycházejí obdobně.

Nákup a výkupní cena mlékaNákup a výkupní cena mlékaNákup a výkupní cena mléka | CSU

Loňský rok byl také v Evropské unii podle údajů svazu prvním za posledních dvacet let, kdy začaly opětovně stoupat stavy dojnic. V Česku znamenal loňský rok zastavení poklesu a stabilizaci počtu dojnic na úrovni 369 tisíc. „Podle uvedených čísel nelze rozhodně hovořit o recesi našeho mlékárenství, spíše naopak o jeho oživení,“ připomněl šéf svazu.

Z jednotlivých segmentů loni v České republice stoupla výroba tavených sýrů, a to o 13,5 procenta na sedmnáct tisíc tun, tvarohu o osm procent na 33 tisíc tun a sušeného mléka o více než devět procent na 31 tisíc tun. Snížila se však výroba jogurtů o tři procenta na 127,5 tisíce tun a másla o čtyři procenta na 23,6 tisíce tun.