Výroba příměsí do bionafty dál klesá, meziročně téměř o pětinu

Ilustrační foto, řepka olejná

Ilustrační foto, řepka olejná Zdroj: Kubelka Tomas

V Česku se v letošním 1. pololetí vyrobilo zhruba 74 tisíc tun takzvaných methylesterů mastných kyselin (FAME), které se používají jako bionafta nebo biosložka do směsné motorové nafty. Meziročně to bylo o 17 procent méně.

Už loni byla tuzemská výroba FAME . Od letošního roku navíc stát zavedl spotřební daň na některá vysokoprocentní biopaliva. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Mluvčí MPO František Kotrba řekl, že se tím víceprocentní biopaliva stejně jako čistá biopaliva stala zcela neprodejná a na trhu se od začátku letošního roku prakticky nevyskytují.

„Výroba biopaliv z potravinářských komodit začíná být nezajímavá nejenom kvůli tomu, že se na nejpoužívanější biopaliva zavedla od počátku roku spotřební daň, ale i proto, že v roce 2020 bude ukončena veškerá podpora biopaliv vyrobených z potravinářských surovin, například řepky nebo obilovin,“ potvrdil analytik spolrčnosti Finlordu Boris Tomčiak.

Podle něj je za propadem poptávky také aktuálně nízká cena fosilních paliv. Výroba biopaliv podle něj stagnuje i v celé Evropské unii, v Česku však padá rychleji. ČR tak v pololetí více než polovinu své spotřeby dovezlo.

Například čistá bionafta FAME B100 nově podléhá spotřební dani 4,59 Kč/litr. U směsné motorové nafty SMN B30 se pak sazba spotřební daně zvýšila ze 7,66 koruny na 9,26 koruny za litr. U Etanolu E85 se vratka daně za líh v palivu naopak snížila z 12,84 Kč/l na 10,23 Kč/l. Nízkoprocentně přimíchaná biosložka ve fosilním palivu zůstává i nadále bez daňové i jiné státní podpory. Od poloviny roku 2017 se pak zdanění znovu sníží.

Biopaliva by se podle Tomčiaka měla v EU masivně využívat minimálně dalších deset let. „Pokud nebudou zvedat ceny potravinářských komodit, tak je jejich využití pro společnost přínosné. Nicméně od roku 2025 by se už měly rychle prosazovat elektromobily,“ domnívá se Tomčiak.

Členské státy EU by měly do roku 2020 dosáhnout podílu sedmiprocentního podílu spotřeby biopaliv v dopravě. „Částečnou pomocí při plnění závazků snižování závislosti na fosilní ropě a úspoře emisí je stále více se uplatňující alternativní paliva v dopravě, zejména zemní plyn (CNG) a dále možné započítávání pozitivních efektů i u LPG a nastupující elektromobility,“ uzavřel Kotrba.

Výroba FAME v ČR (v tunách):Výroba FAME v ČR (v tunách):|ctk