Výrobci vín sázejí na vlastní zdroje hroznů

vinice

vinice Zdroj: ctk

Zkušenosti s neúrodou z let 2010 a 2012, která až o desítky procent zvedla cenu hroznů od pěstitelů, přiměla velké producenty posilovat vlastní zdroje základní suroviny pro výrobu vína. V posledních několika letech proto začali hráči na trhu přikupovat vinice, obnovovat staré a vysazovat nové.

Jeden z největších producentů vína v Česku, Znovín Znojmo, se dokonce loni kvůli stoupající ceně hroznů od pěstitelů dostal poprvé od roku 1997 do ztráty, byť jen ve výši 27 tisíc korun. Zisk firmě ze stejného důvodu klesal i v předchozích letech. Již v roce 2011 Znovín nakoupil 300 hektarů vinic. V letošním roce pak firma se sídlem v Šatově na Znojemsku získala společnost Vinice Weinperky disponující dalšími téměř 50 hektary. „Nákupem těchto mladých vinic na exkluzivní viniční trati posílíme v soběstačnosti téměř o sedm procent,“ řekl deníku E15 ředitel firmy Pavel Vajčner. Nyní vlastní téměř 400 hektarů vlastních vinic a je soběstačný z více než poloviny.

Další významný hráč na trhu Vinné sklepy Valtice vlastní přes 600 hektarů vinic, což pokrývá jeho potřebu asi ze 60 až 65 procent. Jen za posledních pět let firma vysadila přes 120 hektarů mladých vinic.

Vinným sklepům Valtice podíl vlastních hroznů neustále mírně stoupá. „Jedná se však o dlouhodobou záležitost. Výsledky jsou pozorovatelné až v posledních letech, kdy i v horších letech jsme nějaký významný nedostatek hroznů nepociťovali,“ uvedl šéf sklepů Marek Šťastný.

Společnost Bohemia Sekt letos zpracuje 8,5 milionu kilogramů hroznů, z toho zhruba třetinu z vlastních zdrojů, což je meziročně o patnáct procent více. Nové vinice firma sice letos nekoupila, ale vysadila jedenáct hektarů v Bzenci a 22,5 hektarů v Pavlově.

„Máme zpracovaný strategický plán výsadby vlastních vinic až do roku 2020. V rámci něho chceme naši výměru poměrně výrazně rozšířit. Vlastní vinice kryjí v současné době zhruba třicet procent naší potřeby moravských hroznů, naším cílem je tento podíl do budoucna zvýšit,“ poznamenal jednatel Bohemia Sektu Ondřej Beránek.