WFP: Sucho v Africe postihne až 49 milionů lidí

Sucho, ilustrační foto

Sucho, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Až 49 milionů lidí bude v jižní Africe čelit důsledkům sucha, které zhoršuje klimatický fenomén El Niňo. Uvedl to Světový program pro výživu (WFP). Už v polovině ledna WFP uvedl, že kvůli suchu hrozí hlad až 14 milionům obyvatel jižní části Afriky. Podle WFP způsobil fenomén El Niňo v jižní části afrického kontinentu nejhorší sucho za posledních 35 let.

Předpověď na zbytek února a březen přitom nadále počítá s velmi nízkým množstvím srážek, což by prý mohlo způsobit nejhorší sucho v zaznamenaných dějinách. „Odhadujeme, že následkům sucha by v postižených oblastech mohlo být vystaveno asi 40 milionů venkovanů a devět milionů chudých obyvatel měst,“ uvedl WFP.

Nejhůře postiženými zeměmi jsou Malawi, kde nedostatkem jídla může trpět téměř pětina populace, či Madagaskar. Předminulý týden kvůli suchu vyhlásil stav přírodní pohromy ve své zemi zimbabwský prezident Robert Mugabe. Sucho postihlo také takzvané kukuřičné pásmo v Jihoafrické republice, která je nejrozvinutější ekonomikou kontinentu a zároveň největším producentem kukuřice. Rok 2015 byl pro JAR nejsušším od počátku meteorologických záznamů v roce 1904.

V Malawi je nyní cena kukuřice oproti průměru v prosinci loňského roku vyšší o 75 procent, v Mosambiku či Zimbabwe o 50 procent. Klimatický jev El Niňo je často spojován s vysokými srážkami v některých oblastech a vytrvalým suchem v jiných regionech. Silné projevy tohoto jevu způsobují hospodářské problémy především zemím, které jsou výrazně závislé na zemědělství.