Z Indie se má stát olivová velmoc. V září vylisuje první tuny oleje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Při té zprávě by se mohla Španělům, Řekům, Italům či Portugalcům bojujícím s recesí podlomit kolena. Miliardová Indie letos v září vylisuje svých prvních 25 tun olivového oleje. V příštích letech by měly nové olivové sady budované ve státě Rádžastán postupně nasytit rychle rostoucí domácí spotřebu a olej z nich zamířit i na světové trhy. Podle původních plánů se měl olej vyvážet už v roce 2011.

Zatím Indie veškerý olivový olej dováží ze Španělska, Itálie a Turecka. Za posledních pět let dovoz vzrostl třiapůlkrát. Letos se obrat indického trhu s olivovým olejem odhaduje na 67 milionů dolarů.

Domácí spotřeba roste rychle ve velkých městech i díky většímu povědomí o prospěšnosti olivového oleje pro zdraví. Jeho větší rozšíření zatím brání vysoká cena, kterou si chudší Indové nemohou dovolit zaplatit. To má právě změnit projekt pěstování oliv v Rádžastánu. Olej z domácí produkce by měl být výrazně levnější, očekává Yogeš Verma ze státní společnosti Rajasthan Olive Cultivation Limited.

Olivovníky farmáři v Rádžastánu, který je zhruba dvaapůlkrát větší než Řecko, neznali až do roku 2008. Tehdy se v rámci spolupráce Indie a Izraele začaly zakládat první sady. Hledaly se nejvhodnější odrůdy a Izraelci učili Indy zacházet se zavlažovacím systémem, který vodu a živiny přivádí po kapkách přímo ke kořenům. Od té doby se na 260 hektarech zazelenalo 144 tisíc olivovníků. Linky na lisování oleje dodali Izraelci a Italové.

Dovoz olivového oleje do IndieDovoz olivového oleje do Indie | E15

Rozšiřování sadů vláda podporuje dotacemi. Za jeden strom farmář zaplatí jen pětinu skutečné ceny. Zavlažovací systém uhradí vláda z 90 procent. V prvních třech letech, než začnou olivovníky rodit, farmářům pomáhá pěstování arašídů mezi stromy. Pak budou mít majitelé olivovníků zdroj obživy na několik set let.

Minimálně v příštích několika letech ale mohou jižní evropské státy, kde se produkují tři čtvrtiny z tří milionů tun olivového oleje, zůstat v klidu. Indická spotřeba i výroba jsou ve srovnání s těmito čísly zanedbatelné. Potenciál trhu s více než miliardou spotřebitelů je však obrovský.

Indie je třetím největším dovozcem jedlých olejů na světě. Jakmile se olivovníky uchytí a vláda podpoří domácí olej dobrým marketingem, mohou se zažité poměry na světovém trhu změnit. Tak jako se to stalo s mnoha jinými komoditami díky růstu Číny a Indie.