Z Nového Zélandu pronikla do světa v dětské výživě nebezpečná bakterie

Bakterie

Bakterie

Největší vývozce mléčných výrobků na světě, novozélandská společnost Fonterra, objevil ve svých produktech bakterii, jež by mohla způsobit botulismus. Tedy otravu, kterou vyvolává jed působící na nervový systém. Aféra kromě domácího trhu zasahuje také Čínu, Austrálii, Thajsko, Malajsii, Vietnam a Saúdskou Arábii. Mezi nakažené výrobky patří dětská výživa nebo proteinové nápoje.

Fonterra uvedla, že syrovátkový koncentrát nakažený bakterií Clostridium botulinum prodala osmi zákazníkům, mezi nimiž jsou výrobci potravin či nápojů. Clostridium botulinum produkuje botulotoxin, který způsobuje ochrnutí svalů označované jako botulismus.

Bakterie se často nachází v půdě. Kontaminaci touto bakterií v případu Fonterry způsobila nedostatečně čistá trubka ve zpracovatelském závodě na Novém Zélandu. Problém se týká koncentrátu vyrobeného loni v květnu. Fonterra uvedla, že na problém přišla v březnu a testy možnou přítomnost bakterie ukázaly ve středu.

Čína již požádala domácí dovozce o stažení všech výrobků, které by touto bakterií mohly být nakažené.

Aféra je ranou pro mlékárenský průmysl na Novém Zélandu. Země vyváží skoro 95 procent domácí produkce mléka. Letos přitom jde o druhý případ kontaminace, ve kterém figuruje Fonterra. V lednu společnost informovala, že v části svých produktů našla stopy potenciálně jedovaté látky používané v hnojivu.