Z ruských obchodů mizí pohanka. Kvůli neúrodě i panice

Pohanka pomalu mizí z ruských obchodů

Pohanka pomalu mizí z ruských obchodů Zdroj: ctk

Neodmyslitelná součást ruského jídelníčku, pohanka, nejenže neustále zdražuje, ale v některých petrohradských obchodech se dokonce začala prodávat "na příděl" nejvýše pěti balíčků na klienta a den.

Ceny pohanky rostou od konce října v důsledku špatné úrody na Urale a na Sibiři, ačkoli úřady ujišťují, že celostátně je prý pohanky dost. Populární potravina místy ve velkoobchodní síti podle serveru newsru.com mezitím zdražila i troj- až čtyřnásobně, a tak se zákazníci snaží předzásobit, než se zdražení promítne i do cenovek v obchodech. Spekuluje se ale i o tom, zda paniku nešíří a ceny nevyhánějí do výšek sami výrobci.

V petrohradských supermarketech řetězce Lenta se objevilo oznámení, že „v souvislosti s případy skupování pohanky s cílem dalšího odprodeje za vyšší ceny zavádí firma omezení prodeje“. Podle mluvčí řetězce se omezení týká pouze výrobků, na které aktuálně platí pro stálé klienty sleva: balení o váze 900 gramů za 29,99 rublů (asi 14 korun). „Na zákaznickou kartu si lze koupit nejvýše pět balíčků za den. Žádná jiná omezení nejsou,“ řekla.

Big Mac index na ruský způsob
„Pohanku lze v Rusku považovat za univerzální ukazatel sociální a hospodářské situace,“ napsal v dnešním redakčním komentáři hospodářský list Vedomosti. Asi jako index Big Mac jinde ve světě, avšak s tím rozdílem, že Rusko je nejen největší spotřebitel, ale i největší výrobce pohanky. A tak v případě neúrody nelze výpadek rychle nahradit dovozem, zatímco zprávy o nedostatku podněcují poptávku a vznikají „pohankové krize“.

Podle petrohradského serveru fontanka.ru se v druhém největším ruském městě projevuje „pohanková horečka“, a to hlavně v diskontních sítích. Jiné obchodní řetězce tvrdí, že zvýšenou poptávku dosud nezaznamenaly.

Místní úřady tvrdí, že kilogram pohanky ve městě nad Něvou během dvou týdnů zdražil jen nepatrně: z 49,92 na 51,32 rublu (asi o půl koruny na 24 korun). Celostátně podle statistického úřadu pohanka první listopadový týden zdražila o osm procent.

Růst cen je znatelný ve velkoobchodě

Ve velkoobchodu je však podle médií zdražení citelnější, prý z 20 rublů na padesátku, a tak lze po vyprodání zásob čekat zdražení i na pultech obchodů.

V Altajském kraji na Sibiři podle rozhlasové stanice Echo Moskvy už pohanka zdražila skoro na dvojnásobek a šéf regionu dokonce vyzval obyvatele, aby upustili od dělání si zásob, vyvolávajících zvýšenou poptávku a růst cen.

Zdražení zaznamenal také Tatarstán a Baškirsko. Ve Smolensku podle listu Komsomolskaja pravda už pohanka stojí 65 rublů (asi 30 korun), dvakrát tolik, než před dvěma týdny, a obchodníci předvídají, že se růst cen nezastaví.