Za falšování vína vězení, navrhuje jihomoravský hejtman Hašek

Michal Hašek

Michal Hašek Zdroj: ctk

Jihomoravský kraj chce, aby bylo falšování vína trestným činem a hrozilo za něj vězení. Dosavadní postih je jen ve formě pokut. Změnit by to mohla novela trestního zákona, o které chce kraj jednat na státní úrovni. Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) současné správní tresty ve formě pokut postihují především prodejce vína, avšak nikdo už nepátrá po původci, který víno pančoval. V tom by měla novela trestního zákona pomoct.

Víno se bude zapisovat do registru vinic vedeného Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským, kde budou k vínu všechny informace, takže o něm bude větší přehled.

Hašek ale požaduje tvrdší tresty s možností vězení a také, aby se více odhalovali ti, kteří víno přímo falšují, nikoliv pouze prodávají. „Ročně je na trhu 100 milionů litrů černého vína. Daňové úniky s vínem se odhadují na tři až čtyři miliardy ročně. Přitom u správního deliktu není potrestán ten, kdo falšoval, ale ten, kdo takové víno uvádí do oběhu, tedy prodejce,“ uvedl Hašek.

„Nikdo nezjišťuje, kdo do vína přidal vodu, více alkoholu nebo barviva. Sankce pak odpovídá objemu vína, které bylo odhaleno, což jsou u prodejce třeba jeden nebo dva sudy. Ale není znám případ, že by policie obvinila někoho z takovýchto podvodů na zákazníkovi,“ řekl Hašek s tím, že falšování by se nemuselo v zákoně týkat jenom vína, ale všeobecně potravin.

Za hranicemi několikaleté tresty

Souhlasí s tím i prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray. „V Německu každý, kdo vyrobí, převeze, nabízí, skladuje, drží nebo propaguje víno, které není v souladu s předpisy, dostane peněžitou pokutu a hrozí mu také několik let vězení. Obdobně je to v Rakousku, Itálii nebo Francii,“ řekl.

Hašek s Nyitrayem se snaží o tvrdší postihy za falšování vína dlouhodobě. Zhruba 90 procent všech tuzemských vinic je na jižní Moravě.