Zdravější česká krajina: Zemědělci ustupují od pesticidů

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: ctk

Tuzemští zemědělci loni použili na ochranu své produkce před parazity, plísněmi a dalšími škodlivými vlivy 12,7 milionu kilogramů pesticidů. Meziročně to znamená pokles o více než tři procenta, oproti roku 2012 pak o téměř osm procent. Vyplývá to z aktuálních informací ministerstva zemědělství o plnění plánu ke snížení používání pesticidů v Česku přijatého tehdejší vládou Petra Nečase v září 2012.

V přepočtu loni farmáři snížili spotřebu meziročně o více než čtyři stovky tun, oproti roku přijetí plánu pak dokonce o 1100 tun.

„Národní akční plán na snížení využití pesticidů se nám daří naplňovat. Celková spotřeba přípravků na ochranu rostlin v posledních letech klesá. To vede k zlepšování ochrany zdraví, vod a přírody,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Zemědělci plán zaměřený až do roku 2020 akceptují, byť podle některých názorů omezuje jejich možnosti.

„Snižuje se portfolio prostředků, které lze používat. Pak nastává otázka, jestli povolené pesticidy jsou vždy vhodné pro danou situaci,“ míní předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Obecně mají podle něj zemědělci ale tendenci používat veřejností kritizované pesticidy co nejméně. Mimo jiné i proto, že se jedná o poměrně nákladnou záležitost.

V trendu chce ministerstvo zemědělství pokračovat. Plánuje proto uvést do praxe nový zákon o rostlinolékařské péči a podpořit biologickou ochranu rostlin. Ta by měla snížit rizika pro zdraví při aplikaci přípravků v místech, kam často chodí veřejnost.

spotřeba pesticidů v Českuspotřeba pesticidů v Česku|e15

„Novela zakazuje používat některé přípravky na ochranu rostlin do vzdálenosti 20 metrů od domů nebo zahrádek. Za porušení pravidel při dovozu chemických látek ze zahraničí a také za používání nelegálních přípravků se zvyšují postihy z jednoho na tři miliony korun,“ uvedl Jurečka.

Hlavními cíli plánu přijatého před čtyřmi lety jsou podle úřadu omezení rizik při používání přípravků, a více tak chránit zdraví lidí a životní prostředí. Proběhnout by to mělo bez omezení rozsahu zemědělské produkce a její kvality. Ročně stát na plnění plánu vynakládá zhruba tři desítky milionů korun.

Jak vydělat na El-Ňiňu? Investoři mohou vsadit na pesticidy či večeře doma

Bezpilotní letouny pronikají do civilu. Využívají je i farmáři