Země, kde je mléko levnější než voda. Britští farmáři čelí krizi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC 2.0: mcflydk via Flickr

Ceny, které britští zemědělci dostávají za své mléko, za poslední rok spadly na polovinu. A propad ještě nekončí. Stále více britských farmářů kvůli cenám, které nepokrývají ani náklady, končí.

Rostoucí světová produkce, zákaz dovozu mléka do Ruska a kolísavá poptávka v Číně – to vše tlačí výkupní ceny britského mléka dolů. Běžně čtyřpintové balení – tedy 2,2 litru mléka – se v posledních dnech v britských supermarketech prodává za jednu libru (36 korun) nebo i méně.

Podle serveru Brandview.com je tak mléko levnější než balená voda. Zatímco průměrně se litr mléka v britských supermarketech prodává za 43 pencí (15,6 koruny), voda ve větších baleních stojí okolo 44 pencí. Pokles cen přitom může ještě pokračovat, řetězec Asda nedávno cenu čtyřpintového balení mléka srazil o dalších deset pencí.

Počet farmářů klesá

Farmáři tvrdí, že obchodní řetězce je nutí zlevňovat mnohem více, než o kolik klesly maloobchodní ceny, a navyšují tak své marže. Řetězce, mezi kterými se loni rozhořel boj o tržní podíl provázený prudkým zlevňováním některého zboží včetně mléka, toto tvrzení odmítají.

Řada britských farmářů se kvůli nízkým výkupním cenám mléka rozhodla ukončit činnost. Podle údajů svazu zemědělců NFU klesá počet britských producentů mléka už více než 15 let. V lednu jich bylo 9960, méně než polovina ve srovnání s rokem 2001. Jen v prosinci výrobu mléka ukončilo 60 zemědělců.

Evropa trpí nadprodukcí

Nízké ceny přitom alespoň částečně způsobují samotní farmáři. Zatímco jejich počty výrazně klesly, množství vyprodukovaného mléka bylo loni naopak nejvyšší za posledních 20 let. Po vypršení platnosti kvót Evropské unie na výrobu mléka v dubnu 2014 přitom produkce začala růst i v Německu, Francii či Irsku.

Velká Británie svou produkci ve srovnání s uplynulými roky navýšila o osm procent. Poptávka se přitom prakticky nezměnila. Možnosti vývozu pak nečekaně zkomplikoval ruský bojkot potravin z EU a klesající spotřeba mléka v Číně.

„Obojí nás silně zasáhlo,“ řekl deníku Die Welt mluvčí mlékařského sdružení First Milk Lee Truelove. Čína v roce 2013 dovezla rekordní množství mléka a mnoho producentů doufalo, že země stojí na počátku mléčného boomu.

Loňský rok je ale vyvedl z omylu. „Poptávka z Číny se výrazně zmenšila,“ dodal Truelove. NFU varoval, že počet britských producentů mléka by se mohl do roku 2025 propadnout pod pět tisíc.

Čtěte také:

Cena ropy srazila britskou inflaci na nejnižší úroveň za 14 let

Britská centrální banka si neuvědomovala hrozící finanční krizi