Zemědělce čeká těžké období. Budou muset chránit půdu, jinak přijdou o dotace

pole,  zemědělství

pole, zemědělství Zdroj: E15 Michael Tomes

Od roku 2018 by mělo být v ochranném režimu před erozí 25 procent zemědělské půdy, nyní je v něm okolo 12 procent. 

Budou se zpřísňovat podmínky, které mají zemědělci kvůli erozi dodržovat, pokud je nedodrží, budou se jim krátit dotace. Řekl to náměstek ředitele Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy (VÚMOP) Ivan Novotný. Do roku 2030 by mělo být chráněno až 60 procent zemědělské půdy. Pokud má zemědělec půdu v ochranném režimu proti erozi, musí na ní dodržovat tvrdší protierozní postupy.

Stát po zemědělcích chce, aby dodržovali řádné ochranné postupy. Spolu s přísnější ochranou zjednodušuje možnost, jak si mohou zjistit, zda je dodržují, případně menší eroze dosáhnout. V tzv. protierozní kalkulačce budou moci zadat své plánované osevní postupy.

Aplikace jim pak na základě několika údajů vypočítá, zda standardy naplní. Výhodou kalkulačky by také mělo být, že pokud to v konkrétní lokalitě povolí, budou moci zemědělci pěstovat i takové plodiny, které nejsou například v místech s opakovanou erozí povolené.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ministerstvo upustilo od povinného zvýšení počtu plodin, které pěstitelé na polích mají. "Pestrost osevních postupů není rozhodně malá. Velká většina podniků má nad čtyři, jsou i podniky s osmi plodinami. Pro nás bude důležitější vybrání vhodných lokalit pro plodiny, zajištění organické hmoty a délka svážnice, která není přerušená," řekl na dotaz ČTK.

Stát plánuje i zpřísnění podmínek pro plochy v ochranném režimu. Například roční ztráta půdy, aby byla v normě, bude moci být do 17 tun na hektar na hlubokých a středně hlubokých půdách, na mělkých pak půjde o čtyři tuny z hektaru. V současnosti je limit na 30 tunách na hektar.

V budoucnu by měla aplikace pomoci i s daty o suchu, například jaké jsou dlouhodobé srážkové poměry v dané lokalitě. Zemědělec by tak mohl zjistit, zda nebude nutné pozemek aktivně zavlažovat.

Podle dřívějšího vyjádření ředitele Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy Jiřího Hladíka udrží půda v Česku přes pět miliard metrů krychlových vody. Mohla by udržet o 3,4 miliardy metrů krychlových více, je však ničená erozí a utužováním.

ŽIVOT NA VENKOVĚ PROPAGUJÍ KRÁSNÉ FARMÁŘKY. PODÍVEJTE SE NA JEJICH PROPAGACI VE FOTOGALERII: 

Podle údajů ministerstva zemědělství je vodní erozí v ČR ohroženo až 60 procent zemědělské půdy, v ohrožených až nejohroženějších kategoriích je to přibližně 35 procent území.

O tom, jaká část půdy je však skutečně ohrožená, se vedou odborné diskuse. V Česku je zemědělská půda na 54 procentech výměry země.