Zemědělci by mohli za loňské sucho dostat maximálně 1,24 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: LID, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Ministerstvo zemědělství navrhuje, aby farmáři dostali jako kompenzaci za loňské sucho maximálně 1,24 miliardy korun. Ministerstvo vyčíslilo škody na plodinách, jejichž pěstitelům pomůže, na 2,9 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, který ve středu projedná vláda. Největší obnosy by měli získat pěstitelé kukuřice, brambor, chmelu, cukrové řepy a pícnin s vazbou na živočišnou výrobu. S podporami, které by měly jít z vládní rezervy, ale nesouhlasí ministerstvo financí.

Peníze dostanou ty podniky, kterým sucho snížilo úrodu aspoň o 30 procent proti průměru za předcházející tři roky. Mimořádná podpora pro ně bude činit deset procent jejich průměrných nákladů. Pokud by zemědělci doložili, že sucho poškodilo úrodu o více než 40 procent, mohou získat až pětinu průměrných nákladů. Podpora se bude krátit, pokud zemědělci nepředloží doklady o pojištění alespoň poloviny plochy.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha považuje výši podpor za maximum možného. „Chápeme, že rozpočet není nafukovací. Ale nám se nelíbil limit 30 procent. Bohužel je to takhle notifikované, a jinak to nejde. Máme podniky, které měly ztrátu 28 procent, a nikdo jim nic kompenzovat nebude,“ sdělil. Vadí mu, že se vláda této problematice nevěnovala dříve.

kvantifikace škod způsobených suchem v roce 2015kvantifikace škod způsobených suchem v roce 2015 | ctk

Předloni notifikovala Evropská komise dotační program, díky němuž může stát poskytovat do konce roku 2020 poškozeným zemědělcům finanční pomoc. Stát může vyplatit až 12,25 miliardy korun, které se nebudou považovat za nepovolenou podporu. „Letos by tak bylo možné čerpat až 2,45 miliardy, aniž by bylo ohroženo čerpání v letech dalších. Sucho v roce 2015 přitom napáchalo jenom na speciálních rostlinných komoditách škody vyšší než čtyři miliardy korun,“ řekl prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman.

Podle Tomana ministerstvo proplatí jen asi čtvrtinu celkových škod. Po suchu v roce 2000 dostali podle něj zemědělci z rozpočtu pět miliard, škody tehdy byly odhadované na dvojnásobek. „Kompenzace přišla velmi pozdě a pro některé pěstitele se tak de facto jedná o podávání léku mrtvému pacientovi,“ tvrdí Toman. Ministerstvo je podle něj pomalé, protože nemohlo využít územních pracovišť, Agentur pro zemědělství a venkov. Ty ke konci roku 2014 zrušilo.

návrh kompenzace zemědělcům za sucho 2015návrh kompenzace zemědělcům za sucho 2015 | ctk

Námitky ohledně podpory má i ministerstvo financí. Ministerstvo zemědělství podle něj není schopné čerpat výdaje přidělené ze státního rozpočtu. „Nespotřebované nároky MZe převyšují 20 miliard korun,“ uvedl úřad ministra Andreje Babiše (ANO). Ministerstvo vedené Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by podle financí mělo najít peníze u sebe.

Zisk českého zemědělství loni podle ČSÚ klesl o 27,3 procenta na 16,9 miliardy Kč. Předloni byl rekordní 23,26 miliardy korun. Pokles způsobilo i sucho.