Zemědělci: Náhrady za sucho jsou nedostatečné, ztratili jsme tři miliardy

Sucho

Sucho Zdroj: Pixabay.com

Sněm Agrární komory dnes označil schválené kompenzace škod způsobených loňským suchem za nedostatečné. Zemědělci nesouhlasí ani s krácením peněz pro velké podniky v případě, že celkové nároky přesáhnou 600 milionů korun, což je částka, kterou ve středu odsouhlasila vláda. Oba postoje sněm zanesl do svých závěrečných usnesení. Představitelé komory už kompenzace kritizovali v minulých dnech.

Ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL) výhrady vnímá a je připraven dále se zemědělci diskutovat. Požádal však o strpení - chce nejprve počkat na to, kolik se nakonec sejde žádostí a zda vůbec bude nutné krátit velkým podnikům náhrady.
Jurečka se domnívá, že o kompenzace požádá méně zemědělců, než původně očekávaných 7000. „Myslím, že číslo reálně bude nižší,“ konstatoval ministr.

Podle prezidenta Agrární komory Miroslava Tomana loňské sucho způsobilo zemědělcům škody za tři miliardy korun. I proto pokládá vládou stanovenou částku za nedostatečnou. „Některé sektory na odškodnění velmi obtížně dosáhnou, zejména chmelaři,“ uvedl k podmínkám kompenzací. Zemědělci si stěžují také na to, jak dlouho musejí na kompenzace čekat. Kolegové v Polsku již peníze dostali v září loňského roku.