Zemědělská půda je v Česku levnější než na Slovensku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

V posledních letech pomalu, ale jistě tržní cena zemědělské půdy podle zástupců oboru stoupá. Zvyšují se i nájmy u většiny typů půdy využitelné pro agrární činnost. Pokles se očekávat nedá – důvodem je zejména skutečnost, že cena zemědělské půdy v Česku je nižší než například na Slovensku nebo v Německu, a to včetně tamních nových spolkových zemí.

„Obecný trend je takový, že cena půdy postupně vzrůstá, a přibližuje se tak evropským zemím. Je velmi těžké odhadnout, jak vysoko cena poroste – bude se to odlišovat také od regionu, kvality půdy a cen zemědělských komodit,“ řekl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. V některých případech již cena půdy narazila na hranici, kterou mohou například zemědělci reálně zaplatit, někde je ještě prostor pro růst. „Na vývoj ceny může mít také vliv snížení základní přímé platby,“ dodal Pýcha.

Kolik nyní činí cena za hektar či metr čtvereční zemědělské půdy, není lehké určit. Údaje oficiálních míst se výrazně liší. Podle zatím poslední zprávy o stavu zemědělství vypracovaná pod dohledem rezortního ministerstva za rok 2012 cena od roku 2005 podle Pozemkového fondu a Podpůrného rolnického a lesnického fondu stoupla, podle dat ČSÚ tomu bylo naopak. To ale souvisí s poklesem kvality státních prodávaných pozemků, neboť těch v lepší kvalitě se už státu na prodej příliš nedostává a jejich cena je nižší než při transakcích mezi soukromými subjekty.

Podle odhadu realitního serveru Farmy.cz zaměřeného právě na prodej půdy a farem se tržní cena zemědělské půdy pohybuje nejčastěji v rozmezí osm až 20 tisíc korun na hektar. „Cena půdy za posledních deset let dlouhodobě pozvolna roste. Důvodem je kombinace více faktorů v průběhu času. Zejména vlivem rostoucích dotací se zlepšila situace v zemědělském sektoru, roste zájem nezemědělských investorů a mění se postoje bank k poskytování úvěrů na nákup půdy,“ řekl Jaroslav Urban za server Farmy.cz.

Také podle jejich údajů je cena tuzemské zemědělské půdy nižší než ve většině starých zemí EU. „Srovnání cen půdy v ČR například s Německem či Rakouskem však nelze v dohledné době očekávat. V blízkém období ale stále očekáváme pozvolný růst cen půdy,“ dodal.

Vývoj cen zemědělské půdyVývoj cen zemědělské půdy|E15

Petr Vomastek: Ceny rostly i během ekonomické krize

Petr Vomastek z dozorčí rady Českého půdního fonduPetr Vomastek z dozorčí rady Českého půdního fondu|archiv E15

Investice do zemědělské půdy může mimo jiné sloužit jako zajištění majetku v turbulentních časech. Její ceny totiž neklesají ani během recese, říká Petr Vomastek z dozorčí rady Českého půdního fondu.

E15: Jak si stojí trh se zemědělskou půdou v Česku?

V první dekádě po sametové revoluci měla zemědělská půda jen zlomkovou hodnotu. Pokud s ní někdo obchodoval nebo ji pronajímal, byli to jen farmáři mezi sebou. Trh se dynamičtěji začal rozvíjet teprve po roce 2005. Ostatní realitní segmenty přitom byly v té době už poměrně rozvinuté. Primát v obchodech ale mají stále zemědělci. Začíná však přibývat českých i zahraničních investorů, kteří si začínají uvědomovat příležitost.

E15: Co to dělá s cenami půdy?

Půda má úžasnou vlastnost. Když se podíváte na grafy, jak koreluje vývoj cen půdy a inflace, tak cena půdy v době recese vždy roste. Tím je zajímavá pro drtivou většinu investorů a je vhodná pro doplnění investičního portfolia.

E15: Podle některých názorů není lehké půdu sehnat. Jak je to?

Půda je velmi zajímavá investiční položka, je ale obtížné ji sehnat. Je těžké sehnat partnera, který půdu prodá. My za tím účelem máme společnost Agro 21, která vyhledává nabídky po celé republice.

E15: Kdo dnes do půdy přes fondy investuje?

Většinou jde o manažery větších firem, kteří mají našetřené peníze a chtějí je investovat velmi konzervativně.

E15: Nemá půda problém s tím, že je málo likvidní?

Pokud máte pět hektarů a více a máte je scelené, tak je nebudete mít problém prodat. Samozřejmě je ještě otázka, kolik za ně budete chtít. Za poslední roky udělala půda ohromný posun dopředu a trh začal být hodně dynamický.

E15: Nakupují půdu v Česku také zahraniční investoři?

Aktivní jsou nizozemští investoři, kteří kupují zemědělskou půdu po celé Evropě. Někteří z nich podnikají v rámci modelu, že mají úrodu v Nizozemí, pak u nás a potom například v Rumunsku. Působí tu také investoři z Německa. Další se zatím stále omezují jen na západní Evropu nebo velké trhy typu Polska, Ukrajiny nebo Rumunska. Česko pro ně bylo dosud malé.

Sto dní v úřadě: Ministr zemědělství Jurečka se rád chlubí. A občas lže

Potřebujeme zelenou naftu? Analýzy ministerstva si protiřečí