Zemědělské dotace letos mírně vzrostou, skončí mléčné kvóty

Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti na Chrudimsku

Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti na Chrudimsku Zdroj: ctk

Dotace do zemědělství a příbuzných odvětví z národního rozpočtu a fondů EU letos vzrostou zhruba o 1,5 miliardy korun na 53,7 miliardy. Mění se také způsob jejich rozdělování. Zemědělcům a potravinářům však dělají starosti klesající výkupní ceny komodit a očekávaný konec mléčných kvót.

Podle odhadu Eurostatu publikovaného začátkem loňského prosince vzrostl loni zisk českého zemědělství více než o pětinu a dosáhl historického maxima téměř 20 miliard korun. Podle zemědělců se ale ještě projeví pokles cen v závěru roku a výsledek tak vysoký nebude.

Letos mají z národního rozpočtu zemědělci dostat 18,4 miliardy korun, bezmála o dvě miliardy více než loni. Přesto, že podpory z EU meziročně mírně klesnou, bude celková částka 53,7 miliardy meziročně vyšší zhruba o 1,5 miliardy Kč.

Klesají ceny komodit

Mimo jiné v důsledku ruského embarga na dovozy vybraných potravin ze Západu klesají již několik měsíců ceny komodit. „Situace, která je nyní na trhu, kdy klesá cena mléka a cena vepřového masa a připravujeme se na konec mléčných kvót, rozhodně sektoru neprospívá,“ řekla ČTK mluvčí Potravinářské komory a Agrární komory Dana Večeřová.

Český potravinářský průmysl byl podle Večeřové loni silně pod tlakem obchodních řetězců a levných dovozů ze zahraničí. „Tato situace se ještě zhoršila vyhlášením ruských sankcí, kdy bylo najednou potřeba na jiné trhy uvnitř EU umístit ty výrobky, které byly původně určeny pro ruský trh,“ uvedla.

Podle potravinářů však obchodníci pokles cen komodit nepromítají do cen výrobků v obchodech. Za pozitivum loňského roku naopak Večeřová označila zájem spotřebitelů o původ potravin a upřednostňování domácích výrobků.

Kvóty končí

Od dubna přestanou platit kvóty regulující množství vyrobeného mléka v zemích EU. „Ukončení kvót může rozkolísat trh s mlékem a jeho ceny,“ připustil mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Producenti mají podle něj ale možnost se situací vyrovnat mimo jiné sdružováním do větších odbytových organizací.

Kromě podpory domácích výrobců a ochrany trhu před nekvalitními dovozy vidí obě profesní komory jako jednu z priorit pro letošní rok novelizaci zákona o významné tržní síle, který má chránit výrobce před nešvary ze strany obchodníků.

Podle novely zákona o potravinách musí prodejci od začátku nového roku podrobněji informovat zákazníky o původu a složení nabízených potravin. Předloha označovaná za největší změnu potravinářských předpisů od vstupu Česka do EU také zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a mění kompetence dozorových orgánů. Od dubna 2015 budou muset výrobci v celé EU uvádět původ masa u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa podobně, jak je tomu dnes u hovězího.

V průběhu letošního roku by na české ambasády v Rusku, na Ukrajině, v Číně, Srbsku a Saudské Arábii měli nastoupit agrární diplomaté, kteří zde mají hájit vývozní zájmy českých výrobců.