Zemědělský svaz: Schodek agrárního obchodu se loni snížil o pětinu

Schodek agrárního zahraničního obchodu Česka se podle předběžného odhadu Zemědělského svazu loni meziročně snížil zhruba o pětinu na zhruba 19 miliard korun. Bilanci zlepšil především zvýšený vývoz obilí a tabákových výrobků, uvedl svaz. Pokud se odhad potvrdí, šlo by o nejnižší deficit od roku 2000, vyplývá z dlouhodobých statistik.

Za období od ledna do listopadu 2014, za něž jsou zatím údaje k dispozici, skončila bilance záporným saldem 15,7 miliardy korun. Čeští výrobci vyvezli ze země zboží za 163 miliard korun, meziročně více než o 15 miliard vyšší částku. Dovoz rostl méně než vývoz. Meziročně se zvýšil o necelých 12 miliard korun. Za srovnatelné období roku 2013 dosáhl deficit 20,4 miliardy korun a za celý rok 2013 pak 23,9 miliardy korun.

Podle předsedy svazu Martina Pýchy se navzdory meziročnímu zlepšení bilance nezlepšuje její struktura. Roste totiž především vývoz surovin, na druhou stranu se zvyšují dovozy hlavně výrobků s vyšší přidanou hodnotou.

Dobrá sklizeň i výkupní ceny

Loňskou i předloňskou bilanci pozitivně ovlivnil dobrý výsledek sklizně i příznivé výkupní ceny komodit. Zatímco za 11 měsíců roku 2013 dosáhl přebytek obchodu s obilím devět miliard korun, loni to bylo dokonce 11 miliard. Kladné saldo u obchodu s tabákem a tabákovými výrobky rostlo loni o dvě miliardy ze čtyř na šest miliard korun.

Podobně jako v předchozích letech mělo Česko loni nejhorší obchodní bilanci v obchodě s masem. Za leden až listopad 2014 deficit dosáhl 16,4 miliardy korun a prohloubil se meziročně o více než miliardu.

Saldo agrárního zahraničního obchodu Česka bylo naposledy kladné v roce 1993. Od té doby je bilance v mínusu. Pokud by schodek za loňský rok byl skutečně takový, jak svaz předpokládá, šlo by o nejlepší výsledek od roku 2000, kdy činil 17,3 miliardy korun. Dosud nejhorší výsledky měl agrární zahraniční obchod v roce 2011, kdy skončil více než 36 miliard v mínusu, od té doby se tři roky zlepšuje.

vývoj agrárního ZOvývoj agrárního ZO | csu a ZS

Agrární obchod prohloubil schodek o čtyři miliardy korun