Zemědělští experti možná zamíří i do USA či Afriky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, E15

O místo pěti zemědělských expertů v pěti regionech světa, kteří by měli pomoci další exportu tuzemských agrárních a potravinářských firem, se uchází 50 zájemců. A pokud se osvědčí, počet specialistů propagující české zemědělské firmy ve světě, se ještě rozšíří, plánují ministerstva zemědělství a zahraničí, která výběrové řízení na obsazení postů společně vypsala.

První vlna expertů dostane umístěnku do Ruska, na Ukrajinu, do Číny, Srbska (s působností i pro Bosnu a Hercegovinu a Makedonii) a Saúdské Arábie a její sousedy.

„Na základě vyhodnocování efektivnosti působení zemědělských diplomatů jsou oba resorty připraveny v případě potřeby destinace upravit nebo i rozhodnout o rozšíření působení těchto diplomatů. V úvahu mohou připadat například USA, Japonsko, některé severoafrické země či země Blízkého východu, státy Latinské Ameriky nebo středo- a východoasijské země,“ uvedl na dotaz deníku E15 mluvčí resortu Hynek Jordán.

O posty bude zájem

Dosavadní zájem přitom napovídá, že by o pozice zemědělských expertů měl být zájem. Do výběrového řízení vypsaného v prosinci se totiž přihlásilo pět desítek zájemců, tedy v průměru deset na jednu pozici. Bližší informace o tom, jaký byl zájem o konkrétní destinace a zda mezi nimi není nějaká, o níž by se neucházel nikdo, ale ministerstvo zemědělství neposkytlo.

„Obě ministerstva mají v plánu proces výběru ukončit do dvou až tří týdnů, tedy zhruba do začátku března. Termín pro samotný výjezd bude záviset na délce předvýjezdové přípravy a splnění příslušných předpokladů, zejména bezpečnostní prověrky,“ uvedl Jordán. „Pokud se nevyskytnou zásadní problémy, v druhé polovině letošního roku by již měly být pozice obsazeny,“ dodal.

Formálně budou experti podřízeni velvyslanci České republiky v dané zemi. „Zřízení pozic agrodiplomatů jsme vyhodnotili jako nejefektivnější způsob proniknutí českých zemědělskopotravinářských firem na zahraniční trhy. Také v souvislosti s řešením dopadů ruských sankcí je vyslání zemědělských diplomatů významnou aktivitou, protože naši producenti a obchodníci hledají nové exportní příležitosti mimo Evropu. A tito odborníci by jim v tom měli aktivně pomáhat,“ uvedl v prosinci ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).