Zisk Babišova Penamu klesl o více než polovinu na 63 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri kotatko

Jedné ze dvou největších pekařských firem v zemi, společnosti Penam ze skupiny Agrofert miliardáře a ministra financí Andreje Babiše, loni mírně stouply tržby na 3,88 miliardy. Její zisk ale poklesl o více než polovinu na 63,1 milionu z předchozích 142,1 milionu. Je to poprvé po šesti letech, kdy čistý zisk pekárenské firmy klesl pod hranici sta milionů.

Za výsledky stojí podle vedení společnosti čtyři faktory. „Jednak se propadly ceny, za které pekárny výrobky prodávají. Dále rostly ceny některých vstupních surovin a museli jsme se potýkat s oslabením koruny po intervenci České národní banky,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Projevil se také několikaměsíční výpadek v dodávkách poté, co jeden z velkých prodejních řetězců přešel k regionálním dodavatelům a opustil nejen Penam, ale i další průmyslové pekárny. „To znamenalo výpadek zhruba patnácti procent obratu, které se podařilo dorovnat až po několika měsících. Dosáhli jsme tak sice nižšího zisku, ale obrat společnosti mírně vzrostl vlivem vyšších prodejních cen mouky,“ dodal.

Firmu má zachránit konzumní chléb roku 2014

Letos hodlá Penam své výsledky vylepšit. „A to díky našim produktovým inovacím a faktu, že konzumní chléb roku 2014 je z naší pekárny. Lidé budou chtít takový chléb ochutnat a my jej marketingově podporujeme. Chystáme i masivní investice, které nám v budoucnu zajistí velkou konkurenční výhodu,“ poznamenal Hanzelka.

Penam provozuje v Česku dvanáct pekáren, čtyři mlýny a zhruba čtyři desítky vlastních firemních prodejen s pečivem. Předloni se neúspěšně ucházel o svého hlavního rivala, United Bakeries bratří Paříků, fúze ale ztroskotala na nesouhlasu slovenského antimonopolního úřadu.

Babiš rozšiřuje impérium

Majitel holdingu Andrej Babiš ale přesto své aktivity v oboru výrazně posílil. Koupil totiž jednoho z největších německých výrobců pečiva, skupinu Lieken s obratem v přepočtu dvacet miliard korun.

Získal také slovenskou společnost Prvá Bratislavská Pekárenská provozující pekárnu u hlavního města východních sousedů Česka, a to právě od United Bakeries.