Zpracování dřeva po kalamitě Herwart potrvá až do března

Následky kalamity Herwart

Následky kalamity Herwart Zdroj: Pavel Ryšlink

Zpracovávání dřeva po říjnové kalamitě potrvá až do března příštího roku. Kvůli jeho přebytku na trhu počítá Uniles, který v lesnictví patří mezi největší české firmy, se ztrátovým hospodařením. Účastnit se nadále bude všech tendrů vypisovaných společností Lesy ČR. Řekl to ředitel Unilesu Petr Jelínek.


Firmě, která sídlí v Rumburku ve Šluknovském výběžku, pomohlo zmírnit dopad situace na trhu to, že mohla dohodou předčasně ukončit smlouvy s Lesy ČR. "K přelomu došlo v průběhu třetího čtvrtletí 2017, kdy střední Evropu postihla větrná a kůrovcová kalamita ve výši zhruba 20 milionů metrů krychlových dřeva," uvedl Jelínek.

Obrat Unilesu byl za loňský rok 2,147 miliardy korun. "Přebytek dřeva vyvolal okamžitý výrazný pokles prodejních cen dříví, který negativně ovlivnil hospodaření firmy a firma tvoří ztrátový výsledek hospodaření," uvedl k současné situaci ředitel společnosti, která začínala před 25 lety s osmdesáti zaměstnanci a měla za první rok obrat 80 milionů korun.

Aktuálně zaměstnává podnik 256 lidí. Působí pouze na českém trhu, v minulosti podnikal Uniles i v Bulharsku, Francii a Německu.

Kalamita Herwart nejvíce poničila lesy v Karlovarském kraji a na Vysočině, stromy padaly také v Národním parku České Švýcarsko a jinde. V souvislosti s tím se podle Jelínka zvýšila poptávka po těžebních pracích včetně nabídky na odkup dřevní hmoty.

Přihlásit se může nyní Uniles do náhradního čtyřmiliardového tendru Lesů ČR. Právě státní podnik je podle Jelínka nejvýznamnějším zákazníkem rumburské firmy, která patří do skupiny Agrofert.