Developeři nestíhají na pražský trh dodávat byty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Pouze 1 340 nových bytů. Přesně tolik byli developeři schopni dodat na pražský trh za první čtvrtletí tohoto roku. Postaral se o to mimo jiné i dlouhý povolovací proces staveb. V loňském prvním čtvrtletí se přitom v Praze postavilo kolem 1750 bytů, meziročně tak jde o pokles téměř 25 procent.

Podle údajů společností Central Group, Skanska Reality a Trigema úřady za první dva měsíce letošního roku povolily jen 495 nových bytů. Uměle omezená nabídka nových bytů v hlavním městě se tak odrazila na pořadí v žebříčku největších developerů metropole. Tomu i nadále vládne Central Group se 179 prodanými byty. Podle průzkumu stačí v dnešní době k umístění mezi deseti největšími developery prodat za čtvrtletí 40 bytů. 

Do statistik nejúspěšnějších developerů se aktuálně dostaly i společnosti, které se doposud nacházely spíše na nižších pozicích. Druhé místo například obsadil developer s finskými kořeny YIT Stavo. Ten je v hlavním městě dlouhodobým hráčem. Bronzovou pozici obsadila společnost Acord Invest.

 „Fakt, že za změnami na trhu stojí především nedostatečná nabídka v důsledku pomalého povolování, potvrzuje také stále silnější zastoupení firem, které se zaměřují na rekonstrukce. Ty totiž nepodstupují tak složitý povolovací proces, jako novostavby,“ uvedla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Za loňský rok developeři v Praze prodali asi pět tisíc bytů. Meziročně to znamenalo pokles o 500 bytových jednotek. Podle odhadů se v letošním roce počítá s poklesem prodaných bytů v Praze o dalších 200 až 400 jednotek.