Mnichov má nejdražší byty v Německu, odborníci varují před cenovou bublinou

Mnichov

Mnichov Zdroj: Profimedia.cz

Mnichov
Mnichov
Mnichov
Mnichov
5
Fotogalerie

Mnichov je podle portálu Statista vůbec nejdražší oblastí Německa. Výše tamních cen bydlení vynikne zejména ve srovnání s hlavním městem Berlínem. Podle realitní kanceláře Sotheby's International Realty s ochlazením bavorského trhu s nemovitostmi nelze příliš počítat, část analytiků ale varuje před nafukováním cenové bubliny

Téma E15: Ceny bytů

Vedení Prahy hledá cesty, jak se vypořádat s nedostatečnou nabídkou bydlení v české metropoli. V letním seriálu E15 sledujeme, jak se vyvíjejí ceny bydlení v dalších velkých světových městech, co s mnohdy palčivým problémem dělají tamní radnice a jaký efekt mají jejich kroky.

Pronájem bytu 1+1 v centru Mnichova stojí v průměru 1100 eur (28 tisíc korun) s horní hranicí okolo 1500 eur (38 tisíc korun). To je o 300 eur více než obvyklý strop pro pronájem stejné nemovitosti v centru Berlína. Průměrná cena bydlení v bytě se stejnými dispozicemi mimo centrum Mnichova je 850 eur (přes 21 tisíc korun), vyplývá ze statistik portálu Numbeo. 

Za nájem třípokojového bytu ve středu města by průměrně padlo 2150 eur měsíčně, což je o pět set eur nižší hladina než průměrná čistá mzda Mnichovanů.

Nájemné v nových bytech v Mnichově vzrostlo mezi lety 2005 až 2018 o polovinu, zkraje letošního roku dosahoval nárůst čtyř procent. 

Kdo by uvažoval o vlastním bydlení, za metr čtvereční by v průměru zaplatil přes deset tisíc eur (255 tisíc korun). Centrum Berlína je oproti Mnichovu daleko levnější, koupě bytu vyjde v průměru na 5 800 eur (necelých 148 tisíc eur) za metr čtvereční.

Ceny realit vzrostly tak prudce, že zpráva švýcarské banky UBS považuje realitní trh v Mnichově za nejnáchylnější k nafukování cenových bublin v rámci kontinentu, připomíná server Financial Times. „Situace ale spíše než krátkodobé spekulace odráží množství lidí, kteří přicházejí do Mnichova za prací,“ uvedl pro FT Michael Reiss z realitní kanceláře Sotheby's International Realty.

Hlavní ekonom Deutsche Bank Torsten Slok ale podle FT označil nafukování realitní bubliny v Německu za jedno z dvaceti hlavních letošních rizik pro světové trhy. Poptávka po nových nemovitostech vytvořila za posledních pět let v Mnichově nový trh s takzvanými mikroapartmány, a to zejména na severu města, v blízkosti univerzit a kanceláří firem jako Microsoft, dodává Reiss.

„Každoročně vyroste kolem 6 200 nových bytů, Mnichov ale kvůli stále rostoucí populaci potřebuje dvojnásobek,“ řekla pro německý list Handelsblatt Heike Piaseckiová ze společnosti Bulwiengesa, která se zabývá analýzou realitního trhu. 

Radnice se snaží řešit bytovou situaci například rekonstrukcí bývalých průmyslových oblastí a vytvářením nových čtvrtí na okraji města. „Mnichov má rozsáhlý program podpory dostupného bydlení ve městě. Na investice do dostupného a sociálního bydlení jsme vyčlenili více než miliardu eur, což je z pohledu městského rozpočtu velká částka,” řekl loni v rozhovoru pro E15 Martin Klamt, tehdejší manažer výstavby bydlení plánovací komise v Mnichově. 

Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a zítra máte ve schránce. Doprava je zdarma.   

Video placeholde
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15