Co se státní půjčkou na bydlení? V Praze si toho za ni moc nepořídíte

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Stát vyčlenil 650 milionů korun na státní půjčky na bydlení.  Jen během prvního dne lidé podali 256 žádostí za téměř 300 milionů korun. Maximální dosažitelná půjčka na koupi bytu je přitom 1,2 milionu, což podle odborníků může pomoci maximálně lidem na venkově nebo v malých městech. V Praze taková částka nestačí ani na polovinu garsoniéry.

Nejlevnější byty v nabídce realitních portálů se cenově pohybují kolem dvou milionů. Například za 2,1 milionu lze na Spořilově pořídit nezařízený byt 1+kk s rozlohou 26 metrů čtverečních.

Jen o padesát tisíc více pak stojí garsonka v pražské Libni. „Byt ale má pouhých 18 metrů čtverečních, je tedy třeba využít každého metru,“ nepřipouští inzerát žádné iluze o nabízené nemovitosti.

Za obdobnou cenu okolo dvou milionů je nicméně možné sehnat i byt o dispozicích 2+kk. Jeho nový majitel ale musí počítat s investicí do rekonstrukce nebo se smířit s bydlením v nebytových prostorách. Jako například v dvoupokojovém bytě ve Vršovicích, který je sice nebytový, ale „nabízí možnost případné rekolaudace na ateliér“.

Realitní makléři a developeři se tak shodují, že při současných cenách nemovitostí je třeba v Praze půjčka sama o sobě prakticky nepoužitelná. Státní úvěr lze kombinovat s hypotékou, hypotéku ale úvěrem nejde splatit. Někteří experti jej hodnotí jako populistický krok politiků.

„Pokud politici chtěli pomoci řešit bytovou krizi ve velkých městech a zhoršující se přístup k financování vlastního bydlení, plivli do moře.Program s alokací 650 milionů korun může pomoci maximálně stovkám lidí na venkově nebo ve městech, kde jsou nízké ceny nemovitostí, jako je třeba Ústí nad Labem,“ uvedlo Sdružení pro architekturu a rozvoj.

Podle návrhu ministerstva pro místní rozvoj, který vláda schválila v červnu, na modernizaci bytu stát půjčí nejvýše 300 tisíc korun.

Všechny články k cenám bytů najdete zde >>>

Při koupi bytu je maximum 1,2 milionu korun, u stavby nebo koupě rodinného domu je nejvyšší možná půjčka dva miliony korun. Úvěr bude poskytnut maximálně do 80 procent skutečných nákladů na výstavbu nebo koupi, u rodinných domů včetně pořizovací ceny pozemku.

O státní půjčku až dva miliony korun na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení mohou žádat mladé rodiny do 36 let. 

Státní půjčka není jedinou cestou k vlastnímu bydlení. Praktické tipy k pořízení vlastní nemovitosti čtěte v magazínu Chceš bydlet. Objednávejte zde >>>

Video placeholde

Magazín E15 Chceš bydlet? • E15