GESTO ROKU: Z učebnic do reality. Co roste za prahem školy?

Aplikace PlantNet

Aplikace PlantNet Zdroj: Veolia

Aplikace PlantNet
Aplikace PlantNet
Aplikace PlantNet
Aplikace PlantNet
5
Fotogalerie

Společnost Veolia rozdala studentům tablety a ti na nich s aplikací pro identifikaci rostlin PlantNet mapovali vegetaci v okolí své školy. Výsledky zkoumání představovali veřejnosti. 

Učivo z hodin přírodopisu a později biologie zůstává čím dál více v dětských hlavách jako cosi abstraktního, co existuje jenom na papíře. K získání praktické znalosti je může přimět mobilní aplikace PlantNet, která vyfotografovanou rostlinu dokáže rozpoznat podle listů, květů, plodů nebo kůry stromu, jak si vyzkoušeli žáci ze 135 základních a středních škol z Česka a na Slovensku.

„Děti bavilo pracovat s aplikací. Líbilo se jim, že mohou chodit ven a zároveň používat ty své oblíbené mobilní telefony. Učitelé byli rádi, že dětem ukážou jiný způsob, jak využívat mobily než jen ke hraní her,“ uvedla Kristýna Kaiser ze vzdělávacího centra Tereza.

Centrum spolupracovalo se společností Veolia na dvouletém projektu Tajný život města zaměřeném na zkoumání biodiverzity v okolí školy. Týmy složené ze čtyř studentů a jednoho učitele z každé školy obdržely vždy čtyři tablety, s nimiž prostřednictvím zmíněné aplikace od ledna 2017 dokumentovaly místní vegetaci.

Projekt se uchází o titul TOP Odpovědná firma. Hlasujte zde:

Na konci první fáze projektu, která končila paralelně se školním rokem, děti připravily kampaně a seznámily v nich veřejnost s výsledky svého bádání. „Připravily různé informační stánky, někteří psali na webové stránky, zahráli scénku a umístili ji na YouTube, uspořádali výstavu fotografií nebo si domluvili reportáž v televizi,“ uvedla manažerka CSR projektů Veolie Tereza Karbanová.

Také druhá fáze probíhala souběžně se školním rokem a na jeho konci měli studenti za úkol připravit takzvané questy neboli návody na procházky po okolí a využít při nich aplikaci PlantNet. „Questy budou k dispozici pro veřejnost na webu jdeteven!cz,“ doplnila Karbanová.

Součástí projektu byly semináře pro učitele, kteří si nejprve osvojili používání aplikace PlantNet a ve druhém roce tvorbu questů. V obou letech se také uskutečnily motivační semináře pro žáky v regionech. „Děti dostaly různé otázky, fotky místa a měly za úkol si promyslet, jak procházku sestavit,“ vysvětlila Kristýna Kaiser, která působila zároveň jako lektorka. „Trénovali jsme s nimi třeba, jak připravit kvalitní plánek, aby se jim návštěvníci neztratili.“

Semináře probíhaly v různých regionech v Česku, na Slovensku je pořádal další partner projektu, kterým je Centrum environmentální a etické výchovy Živica. 

Autoři nejoriginálnějších projektů – tři z Česka a tři ze Slovenska pojedou za odměnu do slovenského environmentálního centra Zaježová na Slovensku na třídenní kurz. „Byl to oříšek,“ komentovala výběr výherců Kaiser, která byla v porotě za centrum Tereza spolu se zástupci Živice a Veolie.

Některé školy plánují využít aplikaci ve výuce i po skončení projektu. „Aplikaci používají i další vyučující naší školy a máme ji nainstalovanou na školních tabletech,“ uvedla učitelka Zuzana Holubová ze Základní školy Ostrava, Nádražní v Moravskoslezském kraji, která je jedním z vítězů.

Data a fakta
Během dvou let se do projektu zapojilo kolem pěti set žáků ze 135 základních a středních škol z Česka i Slovenska.
Děti pracovaly s mobilní aplikací PlantNet vyvinutou francouzskými vědci, která byla kvůli projektu přeložena do češtiny a slovenštiny. Aplikace pro Android a iOS zůstane zdarma ke stažení i po skončení projektu a některé školy ji budou používat k výuce.
Investice dosáhla dvou milionů korun, které šly hlavně na pořízení osmi set tabletů. K tomu věnovali dětem i učitelům svůj čas zástupci českého vzdělávacího centra Tereza a slovenské neziskové organizace Živica v rámci seminářů v různých regionech v Česku a na Slovensku.
Veolia má nejen ambiciózní cíle v péči o světové a regionální zdroje, v biodiverzitě a cirkulární ekonomice, ale věnuje se i regionálním projektům: v roce 2017 uspěli v kategorii Společensky prospěšný projekt 2017 ratingu TOP Odpovědná firma s iniciativou Startér: Věř si a podnikej usnadňující začátky menším podnikatelům a zároveň posilující uplatnění lidí se znevýhodněním.