V Česku už stojí řada šetrných budov, prohlédněte si ty nejpovedenější

2017 - AFI Karlín je unikátní především zelenou fasádou, která je největší v celé střední Evropě. Vegetace kromě estetické funkce snižuje prašnost a reguluje vlhkost vzduchu i teplotu fasády. Na celkové ploše 1 400 m² roste zhruba 60 000 rostlin. Každá kancelář má možnost regulovat teplotu, což zaručuje maximální komfort a kontrolu nad spotřebovanou energií. Budova získala certifikaci BREEAM Excellent.

2017 - AFI Karlín je unikátní především zelenou fasádou, která je největší v celé střední Evropě. Vegetace kromě estetické funkce snižuje prašnost a reguluje vlhkost vzduchu i teplotu fasády. Na celkové ploše 1 400 m² roste zhruba 60 000 rostlin. Každá kancelář má možnost regulovat teplotu, což zaručuje maximální komfort a kontrolu nad spotřebovanou energií. Budova získala certifikaci BREEAM Excellent. Zdroj: archiv E15

Budova ČSOB v pražských Radlicích
Budova ČSOB v pražských Radlicích
2014 - Sídlo ČVUT UCEEB. Celá budova Univerzitního centra energeticky efektivních budov (ČVUT UCEEB) se snaží ukázat nejnovější trendy a dostupné technologie v oblasti energetických úspor ve stavebnictví v praxi. Budova je navržena v nízkoenergetickém standardu s využitím obnovitelných přírodních, převážně dřevěných materiálů, a řadou šetrných řešení, včetně zelené střechy. Celý objekt je využíván pro experimentální účely, což maximálně podporuje testování v reálném měřítku.
2015 - LIKO-Noe Projekt je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti. Propojuje interiér s exteriérem a moderní materiály s přírodou. Budova využívá energie z čistě přírodních zdrojů, čímž se stává energeticky soběstačnou. Po vizuální stránce zaujme svou zelenou mokřadní fasádou. Mezi šetrné parametry budovy patří střešní kořenová čistička, tepelné čerpadlo země-voda, solární kolektor, rovnotlaké větrání s rekuperací tepla a přírodní jezírko na zadržování vyčištěné a odpadní vody.
2016 - Amazon Dobrovíz. Amazon obdržel certifikaci BREEAM Excellent se skóre 76,8 %, čímž dosáhl celosvětově nejlepšího výsledku ze všech průmyslových budov. Hala obsahuje rekuperaci tepla, LED osvětlení se senzory, inteligentní systém řízení budov (BMS), minimální spotřebu vody a plynové topení s nízkými emisemi NOx. Budova byla postavena z materiálů s nízkým
17
Fotogalerie

Česká rada pro šetrné budovy vznikla před deseti lety z projektu tehdejších studentů Petra Vogela a Petra Kotka a podnětu Iry Rubensteina. Právě ve stejné době byla v Česku otevřena první certifikovaná budova, byla jí centrála ČSOB v Radlicích. Podívejte se na deset přelomových staveb, které členové rady vybrali jako nejpovedenější v kategorii šetrných budov.

Česko zůstává ve střední a východní Evropě v odvětví šetrného stavebnictví lídrem. Podíl ekologicky šetrných budov roste ve všech segmentech a u rodinných domů se v pasivním standardu staví 6 procent novostaveb. Šetrné stavby procházejí náročnou certifikací, která je podmínkou pro objektivní posouzení udržitelnosti jednotlivých staveb. Nejprve se v Česku uchytil americký standard, kterým byla certifikována i první budova, centrála ČSOB v Radlicích. Ta nadále podle členů rady patří k nejlepším ukázkám šetrného stavebnictví nejen v Česku.

„Vedle zmíněného amerického standardu se v současnosti používá i britský standard a český standard vyvinutý v rámci spolupráce expertů pražským ČVUT. Podle výsledku budov v této standardizaci vybrali členové rady deset njúspěšnějších staveb.

Stejně jako procházejí vývojem samotné budovy, vyvíjí se i samotné standardy. Již se nesoustředí se jen na prostou energetickou náročnost staveb, ale také na vnitřní energii, využití recyklovaných materiálů, hospodaření s vodou, kvalitu interiérů apod,“ uvedla rada ve své zprávě.

Prohlédněte si fotogalerii:

Nejnovější standard, certifikaci WELL, spolu s nejvyšším hodnocením LEED hodnotícím i kvalitu vnitřního prostředí z hlediska uživatele, získala jako první v Česku budova Visionary v pražských Holešovicích od společnosti Skanska.