Prodejce oděvů Pietro Filipi míří do insolvence. Osud sesterské Kary určí banka

Prodejce oděvů Pietro Filipi míří do insolvence, klíčové bude jednání s bankou.

Prodejce oděvů Pietro Filipi míří do insolvence, klíčové bude jednání s bankou. Zdroj: Profimedia

Prodejce oděvů Pietro Filipi míří do insolvence, klíčové bude jednání s bankou.
Prodejce oděvů Pietro Filipi míří do insolvence, klíčové bude jednání s bankou.
Prodejce oděvů Pietro Filipi míří do insolvence, klíčové bude jednání s bankou.
Majitel obchodů Pietro Filipi, skupina C2H, chystá insolvenční reorganizaci.
Pietro Filipi i sesterské obchody Kara jsou kvůli dopadům protipandemických opatření na polovině loňských tržeb,
8
Fotogalerie

Věřitelé retailové skupiny C2H nebudou mít úplně nejlepší Vánoce. Majitel skupiny Michal Mička totiž držitelům dluhopisů a dalším věřitelům napsal dopis, že se firma kvůli koronakrizi chystá vstoupit do insolvenčního řízení. Ze společností v holdingu je na tom nejhůře síť módních obchodů Pietro Filipi. Na konci roku měla skupina vyplatit pravidelný výnos držitelům dluhopisů.

Pokud k tomu dá financující banka, kterou je Česká spořitelna, souhlas, chce Mička řešit potíže reorganizací, nikoliv konkurzem. A to jak v případě Pietro Filipi, tak v případě mateřské společnosti C2H. Reorganizace má být podle podnikatele pro věřitele výrazně výhodnější než rozprodej majetku v konkurzu. Reorganizační plán chce společnost představit v nejbližší době.

„Přes veškeré úsilí, které zahrnovalo razantní snižování nákladů a přesuny do online prodejů, je zjevné, že společnosti Pietro Filipi nezbývá než přistoupit k formálnímu řešení ekonomických obtíží a opřít se o zákonem nabízené nástroje v podobě insolvenčního řízení a reorganizace,“ stojí v psaní věřitelům, které má server E15.cz k dispozici. 

Pietro Filipi i sesterské obchody Kara jsou podle Mičkova dopisu na polovině loňských tržeb, přesto je na tom Kara lépe. Na rozdíl od společnosti Pietro Filipi je možné, že se insolvenci vyhne. Rozhodující bude, jak se k tomu postaví Česká spořitelna coby jediný zajištěný věřitel.

„V obou případech (Pietro Filipi a Kara – pozn. red.) je pro nás klíčové jednání s naší bankou, Českou spořitelnou, jakožto jediným zajištěným věřitelem. Její podpora je pro reorganizaci Pietro Filipi i fungování značky Kara zcela klíčová,“ uvedl v dopise věřitelům Mička.

„S Českou spořitelnou jednáme o podmínkách a proveditelnosti reorganizace Pietro Filipi a dalším fungování značky Kara,“ dodal. Banka na zaslané otázky nereagovala, také Mička se pro deník E15 nad rámec informací uvedených v dopise nevyjádřil.

Z dokumentu rovněž vyplývá, že někteří věřitelé začínají být nervózní ohledně osudu peněz vložených do C2H. „Žádné z finančních prostředků nebyly použity mimo skupinu C2H a neodešly, ať již přímo, či nepřímo, hlavnímu akcionáři, který má veškerý svůj majetek zainvestovaný do skupiny C2H,“ ujišťuje Mička. 

Společnost C2H Retail Holding měla v prvním pololetí ztrátu 117 milionů korun, vyplývá z předběžných neauditovaných čísel, která společnost zveřejnila. Z výsledků je rovněž zřejmé, že firma bojovala se ziskovostí již dříve.

Kromě aktuálního prodělku z první poloviny letošního roku před sebou skupina roluje kumulovanou ztrátu 143 milionů korun z minulých let. Za loňský rok měl holding konsolidovanou ztrátu 62 milionů. Tržby skupiny ve výši 895 milionů korun zůstaly o 40 milionů pod plánem.