Lidé přijíždějící do Česka z Británie musí kvůli riziku spojenému s novou mutací viru do karantény

Koronavirus v Británii: Premiér Boris Johnson dohlíží na první den vakcinace (8.12.2020)

Koronavirus v Británii: Premiér Boris Johnson dohlíží na první den vakcinace (8.12.2020) Zdroj: ČTK / AP / Frank Augstein

Koronavirus ve Velké Británii.
Koronavirus v Británii: Očkování proti koronaviru, (8.12.2020).
Očkování proti koronaviru v Británii
4
Fotogalerie

Lidé přijíždějící z Velké Británie do Česka budou muset ode dneška nastoupit povinnou domácí karanténu. Trvat může až deset dní. Od pondělí 21. prosince pak Česko zastaví lety ze Spojeného království. Důvodem je nová mutace koronaviru, která se v Británii objevila. Na twitteru to oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Experti britské vlády v sobotu uvedli, že nový kmen koronaviru, detekovaný na jihu Anglie, se může šířit rychleji než ostatní.

„Česká republika, podobně jako řada dalších evropských zemí, od pondělí zastaví lety z Velké Británie. Příslušné opatření bude vydáno během zítřejšího rána,“ uvedlo ministerstvo. Premiér Andrej Babiš (ANO) původně řekl České televizi, že o zákazu letů bude v pondělí jednat vláda. „Některé země to už udělaly, já s tím osobně nemám problém,“ uvedl ministerský předseda.

„S ohledem na riziko spojené s novou mutací viru, která byla prokázána ve Velké Británii, zavádíme od dnešního dne povinnou domácí karanténu pro všechny osoby, které tam v posledních 14 dnech pobývaly alespoň 24 hodin a nyní se vrací do ČR,“ sdělilo ministerstvo.

Lidé v karanténě podstoupí pátý až sedmý den po příjezdu do Česka PCR test na nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. Když bude test negativní, bude karanténa ukončena. V opačném případě bude domácí izolace trvat deset dní.

Velká Británie byla už dříve zařazena v tzv. cestovatelském semaforu ministerstva zdravotnictví do nejhoršího stupně, mezi červené země. Lidé, kteří v těchto zemích strávili v posledních 14 dnech více než 12 hodin, musí při příjezdu do Česka vyplnit formulář a podstoupit test na COVID-19 nebo se prokázat aktuálním testem z ciziny.