Evropské burzy letos ztrácely. Britské akcie klesly nejvíce za 12 let

Pařížská burza, kterou provozuje Euronext

Pařížská burza, kterou provozuje Euronext Zdroj: Reuters

Evropské akcie poslední den roku klesly kvůli přísnějším koronavirovým omezení v Británii a zvýšení cel na některého produkty z EU ze strany Spojených států. Ztráty si připsaly i za celý rok a index britských akcií zaznamenal nejvyšší roční propad od finanční krize v roce 2008. 

Panevropský index STOXX 600 klesl za celý rok o 3,7 procenta. Zaostal tak za předními indexy z Asie a USA, které se naopak obchodovaly blízko rekordních maxim. Na trhy v Evropě měl negativní dopad růst nových případů nemoci covid-19 a obavy z chaosu kvůli neshodám při jednání o uspořádání vztahů mezi Británií a EU. Od března však index stoupl o zhruba 50 procent a je jen sedm procent pod svým rekordním maximem. Investoři také sázejí na jeho výraznější oživení v příštím roce díky očekávání dalších stimulačních opatření, vakcíně proti covidu-19 a uzavření dohody s Británií.

Londýnský index FTSE 100 klesl letos o 14,3 procenta. To byl nejhorší výkon od roku 2008, kdy se propadl o 31 procent. Londýnské akcie výrazně zaostaly za svými evropskými kolegy kvůli koronavirové pandemii, která způsobila pokles ekonomiky a masivní propouštění.

Z jednotlivých evropských sektorů si letos vedl nejhůře energetický, který klesl o 25,5 procenta, protože koronavirová omezení snížila poptávku po ropě. Naopak technologické společnosti zazářily s růstem o 14,1 procenta.

Německý akciový index DAX letos stoupl o 3,5 procenta a uzavřel těsně pod svým rekordem. Pařížský index CAC-40 naopak letos ztratil 7,1 procenta. Italský index FTSE MIB klesl o 5,4 procenta a nejhůře si vedl španělský IBEX, který se propadl o více než 15 procent. To byl jeho nejhorší výkon od roku 2010.