Izraelci vřele přivítali íránského judistu Mollajího

Íránský judista Saída Mollajího si získal přízeň Izraelců.

Íránský judista Saída Mollajího si získal přízeň Izraelců. Zdroj: reuters

Judista Saíd Mollají, druhý zprava
2
Fotogalerie

Příjezd íránského judisty Saída Mollajího na soutěž, která se koná v Izraeli, ocenili Izraelci na sociálních sítích, stejně jako tamní média. Mollají přiletěl mimořádným letem na Ben Gurionovo letiště v neděli a podle agentury AFP je od té doby místním hrdinou. V roce 2019 uprchl z Íránu, když dostal pokyn úmyslně prohrát v tokijském turnaji v semifinále, aby se ve finále vyhnul zápasu s izraelským soupeřem.

Od svého útěku závodí muž, který se stal v roce 2018 světovým šampionem, za Mongolsko. „Jsi hrdina. Dejte mu občanství. Díky, že jsi přijel,“ píšou Izraelci na sociálních sítích k Mollajímu, jehož původní domovina je úhlavním nepřítelem Izraele a neuznává jeho právo na existenci.

„Historické,“ napsal po Mollajího příjezdu izraelský sportovní server Sport 1, televize přehrávají záběry z Íráncova příjezdu. Na letiště ho přišel přivítat šéf izraelské federace juda Moše Ponte a Mollají se spokojil s konstatováním: „Jsem rád, že jsem tady.“

Uživatelé sociálních sítí o něm mluví jako o hrdinovi, někteří v nadšení navrhli, aby dostal možnost se v Izraeli naočkovat proti nemoci COVID-19.

Předseda íránské federace juda Araš Míresmáílí prohlásil, že „jde o skvrnu, kterou si Mollají z čela nesmaže“, jelikož „se obrátil zády k ideám íránského systému a rodné země“. „Stydíme se, že nerozumný atlet a pochybný šampion, který myslí jenom na své osobní zájmy, přijel do Tel Avivu a je na to hrdý,“ prohlásil Míresmáílí.

Do Izraele se v těchto dnech sjelo mimořádně povolenými lety několik set zápasníků na turnaj mezinárodní federace tohoto sportu, což vyvolalo nelibost mnoha Izraelců, kteří se kvůli hranicím uzavřeným vzhledem epidemii koronaviru nemohou dostat z ciziny domů. Sportovci jsou ale zatím v hotelích a než začnou soutěžit, musejí mít negativní testy na koronavirus.

Když Írán na Mollajího v roce 2019 tlačil, aby záměrně prohrál, aby nemusel zápasit s Izraelcem, stal se vítězem šampionátu izraelský judista Sagi Muki. Na Mollajího příjezd do Izraele reagoval i on. Na sociální sítě vyvěsil Mollajího fotografii s popiskem Vítej, bratře.