Na některé akcie pozor, varuje Yellenová. Bitcoin by zregulovala

Americká ministryně financí Janet Yellenová varuje před investicemi do bitcoinu.

Americká ministryně financí Janet Yellenová varuje před investicemi do bitcoinu. Zdroj: Reuters

Yellenová připouští, že rekordy na burzách dávají částečně smysl díky velice uvolněné měnové politice Fed.
Yellenová odmítla nebezpečné sektory upřesnit, ale na otázku týkající se bitcoinu sdělila, že tuto digitální měnu vnímá jako vysoce spekulativní aktivum, které by regulovala. 
Jakékoli regulované instituce obchodující s bitcoiny by se zároveň měly ujsitit, že splňují veškeré regulatorní povinnosti.
Americká ministryně financí Janet Yellenová
„Kryptoměny nás poněkud zneklidňují. Domnívám se, že transakce s řadou z nich slouží hlavně k nelegálnímu financování,“ řekla už dříve americká ministryně financí Janet Yellenová.
6
Fotogalerie

Investoři lačnící po rychlém výdělku by měli být velmi ostražití. Rekordní burzovní maxima by pro ně v době nízké úrokové míry a obřích pandemických ztrát měly být jasným výstražným světlem. Upozorňuje na to čerstvě dosazená americká ministryně financí Janet Yellenová, bývalá šéfka americké centrální banky Fed.

Yellenová připouští, že rekordy na burzách dávají částečně smysl díky velice uvolněné měnové politice Fedu. „Je třeba si uvědomit, že žijeme v období velmi nízké úrokové míry. A pakliže máme vysoké valuace firem a úrokovou míru nízkou, poměr P/E má tendenci růst. To znamená, že zejména v určitých sektorech bychom měli být velmi opatrní,“ řekla Yellenová CNBC. Poměr P/E udává, při jaké ceně se obchoduje jedna akcie k zisku, který jí přísluší. Pokud je tedy poměr například sto, investor držící akcii platí sto dolarů za dolar zisku firmy.

Yellenová odmítla nebezpečné sektory upřesnit, ale na otázku týkající se bitcoinu sdělila, že tuto digitální měnu vnímá jako vysoce spekulativní aktivum, které by regulovala. 

„Je třeba si ujasnit, že lidé bitcoin nedrží jako platidlo. A pakliže je to investice, držitelé by měli být chráněni stejně jako všude jinde,“ řekla. Jakékoli regulované instituce obchodující s bitcoiny by se zároveň měly ujistit, že splňují veškeré regulatorní povinnosti.

Kryptoměny zažívají další renesanci. Bitcoin se tento týden poprvé přehoupl přes hranici 50 tisíc dolarů za minci a zájem investorů doprovázejí podpůrná prohlášení z řad zavedených gigantů bankovního sektoru. Mastercard například tento týden uvedl, že letos umožní přijímat platby v kryptoměnách. Podobný plán má BNY Mellon, nejstarší americká banka. Svým klientům nově hodlá bitcoiny a jiné kryptoměny držet, spravovat i převádět.