V hromadné dopravě, obchodech a nejspíš ani na pracovišti už nebudou stačit textilní roušky

Látkové roušky stačit nebudou.

Látkové roušky stačit nebudou. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Epidemie koronaviru v Česku i kvůli šířící se britské mutaci sílí, nemocnice se musí starat o rekordní počet pacientů s covidem ve vážném stavu. Země má v Evropské unii nejvíce nových případů za 14 dní, ve většině států přitom nárůst zvolnil. Místo zvažovaného otevření všech obchodů tak stát nařídí kvalitnější ochranu dýchacích cest v místech, kde je větší koncentrace lidí. Respirátory, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky na sobě mají být od půlnoci na úterý povinné v obchodech či veřejné dopravě, možná i na pracovištích. Do nejpostiženějších krajů, tedy Karlovarského a Královéhradeckého, pošle stát více vakcín proti COVID-19, rozhodla vláda.

Nemocnice už jsou v poslední době na hraně svých kapacit, mnohé řeší nedostatek lůžek, přístrojů i personálu. Například v přetížené nemocnici v Sokolově v Karlovarském kraji začal odpoledne další hromadný transport pacientů s covidem, tentokrát do Humpolce v Kraji Vysočina.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bude nutné nosit respirátory, nanoroušky či dvě jednorázové roušky v obchodech, veřejné dopravě, nemocnicích a dalších místech, která ministerstvo v pondělí včetně dalších detailů zveřejní. Povinnost důsledněji si chránit ústa a nos se podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové zvažuje i pro pracoviště. Nové nařízení začne platit od půlnoci z pondělí na úterý. Za dostatečnou ochranu už nebudou považovány šály, nákrčníky či textilní roušky, které si často lidé šili sami doma.

Lékárny, potravinové řetězce či e-shopy po dnešním oznámení ministra zaznamenaly zvýšený zájem zákazníků o respirátory, někteří zajišťují další dodávky. Opozice vyzvala vládu, aby lidem tyto ochranné prostředky rozdávala zdarma, když jim tuto povinnost ukládá.

O opětovném otevření všech obchodů mluvil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) od začátku tohoto týdne. V prodejnách měla platit přísnější opatření jako povinné respirátory pro personál. Vzhledem k nepříznivé pandemické situaci se ale kabinet domluvil, že obnovení provozu maloobchodu zatím odloží. Havlíček chce nicméně téma znovu otevřít příští týden. Vláda dala obchodům zbytečnou naději a ti znovu zbytečně investovali desítky milionů korun do přípravy na obnovení provozu, uvedl Svaz obchodu a cestovního ruchu. Hospodářská komora vyzvala kabinet, aby v pondělí schválil plošný systém kompenzací postavený na rozdílu mezi náklady a výnosy, nikoliv na náhradách na zaměstnance, jak dosud plánoval.

Od 1. března se budou moci k očkování proti COVID-19 registrovat kromě lidí nad 70 let také pracovníci ve školství. Vakcínu začnou víc aplikovat také praktičtí lékaři. Zástupci pacientů s chronickými nemocemi upřednostnění učitelů odmítají. I přes zhoršování epidemie se chystá postupný návrat dětí do škol od začátku března, spojený s testováním. Nejdřív se mají k prezenční výuce vrátit maturanti.

Žáci se budou testovat pomocí čínských antigenních testů Lepu, při nichž se vzorky odebírají z kraje nosu. Dodá je firma Tardigrad International Consulting. Stejné používají školy v Rakousku. První dodávka 800.000 kusů má dorazit 28. února. Ministr školství Robert Plaga (ANO) věří, že testy přijdou včas a školy budou mít dost času se na testování připravit.

Senátoři dnes podali návrh na přezkum vyhlášení nynějšího nouzového stavu Ústavním soudem, podepsalo ho 35 členů horní komory. Ústavní soud má podle nich rozhodnout především o tom, zda kabinet postupoval v souladu s ústavou, když proti vůli Sněmovny rozhodl o pokračování nouzového stavu. V úterý má vláda pokračovat v jednání s opozicí o vývoji epidemie v zemi.