Microsoft vládne cloudu. Utržil víc než Amazon a Google dohromady

Microsoft vládne digitálním úložištím.

Microsoft vládne digitálním úložištím. Zdroj: profimedia.cz

Koronakrize napomohla vývoji on-line technologií. Patří k nim cloudová infrastruktura, která se uplatnila především při lockdownech a práci z domova. V cloudové válce byl loni podle dat společnosti Buy Stock nejúspěšnější Microsoft, jeho příjmy z tohoto odvětví dosáhly 59,5 miliardy dolarů (asi 1267 miliard korun). To je více než zvládla konkurence Amazonu a Googlu dohromady.

Cloudová nadvláda Microsoftu v roce 2020 byla patrná i v jednotlivých čtvrtletích. V nich byl vždy úspěšnější než jeho největší konkurenti. V nejlepším posledním čtvrtletí loňského roku vydělal 16,7 miliardy dolarů. 

Druhou pozici obsadil přepravce Amazon, respektive jeho cloudová služba Amazon Web Services. Ta za minulý rok dokázala utržit 45,4 miliardy dolarů. Třetí skončil další gigant z říše technologií – Google. S 13 miliardami dolarů obratu prostřednictvím cloudových služeb vystřídal na třetím místě žebříčku společnost Salesforce. Dohromady tak Amazon i Google utržily 58,4 miliardy dolarů, méně než Microsoft. 

Ačkoli koronakrize stále způsobuje problémy na úrovni sociální i ekonomické, cloudům se daří. Výzkumný ústav Synergy Research uvedl, že za celý loňský rok vzrostly celosvětové výdaje na cloudovou infrastrukturu o třetinu ze 107 miliard dolarů na 142 miliard dolarů. 

Podle Synergy Research roste i počet datových center pro cloudové potřeby, a to především u největších poskytovatelů. Za loňský rok jich nově vyrostlo šest set, což představuje dvojnásobek oproti roku 2015. U největších společností tento růst způsobil, že 58 procent ze všech cloudových služeb poskytují pouze tři společnosti: Microsoft, Google a Amazon.

Na ně se tlačí cloudové služby čínské společnosti Alibaba. Právě Alibaba Cloud podle analytické společnosti Canalys byl předním poskytovatelem cloudových služeb v asijsko-pacifickém regionu v roce 2020. Během čtvrtého čtvrtletí dokázal vyrůst o 54 procent.

Mezi další společnosti, které se loni v cloudu úspěšně rozvíjely, patří také IBM, Tencent, Oracle, NTT nebo Baidu.