Apple funguje jako vysavač: každé tři týdny nasaje další firmu

Apple nejčastěji nakupuje malé technologické podniky.

Apple nejčastěji nakupuje malé technologické podniky. Zdroj: profimedia.cz

Šéf Applu Tim Cook
Apple nejčastěji nakupuje malé technologické podniky.
3
Fotogalerie

Americký technologický gigant Apple v uplynulých šesti letech převzal zhruba stovku podniků. V průměru tak kupoval jednu firmu každé tři až čtyři týdny. Šéf Applu Tim Cook to podle serveru BBC sdělil akcionářům na úterní valné hromadě. Upozornil, že cílem akvizic je ve většině případů získat nové technologie a talentované pracovníky.

Největší akvizicí Applu v posledním desetiletí bylo převzetí výrobce sluchátek Beats Electronics, kterého založil rapper a hudební producent Dr. Dre. Firma za tento podnik v roce 2014 zaplatila tři miliardy dolarů, zhruba 64 miliard korun. Další významnou akvizicí bylo převzetí aplikace pro rozpoznávání hudby Shazam, kterou Apple koupil v roce 2018 za 400 milionů dolarů.

Nejčastěji však americký gigant kupuje menší technologické podniky, jejichž inovace následně vkládá do vlastních produktů. Jedním z příkladů je převzetí izraelského výrobce čipů umožňujících trojrozměrné zobrazení PrimeSense, jehož technologie se staly součástí systému Applu pro rozpoznávání obličeje FaceID.

Seznam akvizic a investic Applu je mimořádně pestrý. Firma loni koupila například několik společností působících v oblasti umělé inteligence, podnik zaměřený na pořádání akcí ve virtuální realitě, start-up pro mobilní platby a podcastingovou firmu.

Apple je známý hlavně výrobou telefonů iPhone, tabletů iPad a počítačů Mac. Je velmi ziskový, takže má na akvizice dostatek peněz. Přesto se zdá, že je při výběru kupovaných podniků velmi vybíravý, upozorňuje BBC.

Šéf výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk například nedávno uvedl, že v roce 2013 uvažoval o prodeji tohoto podniku firmě Apple. Cook však podle něj o takovéto možnosti odmítl jednat.

Z hlediska hodnoty jsou akvizice Applu mnohem skromnější ve srovnání s řadou jiných velkých technologických podniků. Softwarový gigant Microsoft například zaplatil 26 miliard dolarů za převzetí provozovatele sociální sítě LinkedIn, internetová společnost Facebook převzala za 19 miliard dolarů komunikační aplikaci WhatsApp, zatímco internetový prodejce Amazon získal za 13,7 miliardy dolarů řetězec obchodů s potravinami Whole Foods. Souhrnná hodnota deseti největších akvizic Apple za každou z těchto transakcí výrazně zaostává.

Apple koncem ledna oznámil, že v prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 26. prosince, zvýšil čistý zisk meziročně o 29 procent na téměř 29 miliard dolarů. Čtvrtletní tržby poprvé překonaly hranici 100 miliard dolarů.