Filmová recenze: Kapitán Hanks vs. Divoký západ

Novinka Zprávy ze světa opět spojila britského režiséra Paula Greengrasse, proslaveného politicky kritickými akcemi ve frenetickém realistickém stylu jako Krvavá neděle, Agent bez minulosti či Kapitán Phillips, s americkým hercem Tomem Hanksem.

Novinka Zprávy ze světa opět spojila britského režiséra Paula Greengrasse, proslaveného politicky kritickými akcemi ve frenetickém realistickém stylu jako Krvavá neděle, Agent bez minulosti či Kapitán Phillips, s americkým hercem Tomem Hanksem. Zdroj: Profimedia.cz

Příběh, v němž osamělý muž v podání Toma Hankse (na snímku) hodlá vrátit příbuzným asi dvanáctiletou dívku, kterou kdysi unesli indiáni, nicméně až příliš bezpečně směřuje k potvrzení hodnot nezištného přátelství.
Hanksova postava kapitána Jeffersona Kidda ve snímku Zprávy ze světa nepřekvapí svou schopností dostat se z mnoha nebezpečných situací. Vše se odehrává v majestátních přírodních lokacích, které filmu dodávají chvilkové napětí, ale které by v realitě stárnoucí voják s malou holkou jen těžko přežili.
Živější a výraznější je postava Kiddovy malé svěřenkyně, pro niž si režisér vybral objev německého dramatu Narušitel systému Helenu Zengelovou. Právě ona, nikoli Hanks, se nyní těší nominaci na Zlatý glóbus (spolu se skladatelem Jamesem Newtonem Howardem).
4
Fotogalerie

Nedávné vyhlášení nominací na Zlaté glóby oficiálně otevřelo letošní netradiční oscarovou sezonu, v níž se kandidáti představují s menší pompou, a především na VOD platformách. Jeden z nich, drama Zprávy ze světa nominované na dva Glóby, je k vidění na Netflixu.

Novinka opět spojila britského režiséra Paula Greengrasse, proslaveného politicky kritickými akcemi ve frenetickém realistickém stylu jako Krvavá neděle, Agent bez minulosti či Kapitán Phillips, s americkým hercem Tomem Hanksem. Ten zase proslul rolemi neokázalých amerických hrdinů. V tomto smyslu je film více Hanksův než Greengrassův.

Drsné kulisy

Adaptace románu postarší Američanky Paulette Jilesové z roku 2016 sice nezakrývá brutalitu ani rasismus Divokého západu, po němž roku 1870 cestuje jižanský veterán americké občanské války.

Příběh, v němž osamělý muž hodlá vrátit příbuzným asi dvanáctiletou dívku, kterou kdysi unesli indiáni, nicméně až příliš bezpečně směřuje k potvrzení hodnot nezištného přátelství.

Hanksova postava kapitána Jeffersona Kidda nepřekvapí svou schopností dostat se z mnoha nebezpečných situací. Vše se odehrává v majestátních přírodních lokacích, které filmu dodávají chvilkové napětí, ale které by v realitě stárnoucí voják s malou holkou jen těžko přežili.

Nepřekvapí ani vývoj vztahu hlavních hrdinů, ani styl snímku, jakmile si divák zvykne, že Greengrass rezignoval na své typické, výrazné režijní prvky a příliš se podřídil skromné laskavosti i staromódnosti svého protagonisty.

Povedená volba

Živější a výraznější je postava Kiddovy malé svěřenkyně, pro niž si režisér vybral objev německého dramatu Narušitel systému Helenu Zengelovou. Právě ona, nikoli Hanks, se nyní těší nominaci na Zlatý glóbus (spolu se skladatelem Jamesem Newtonem Howardem) i na cenu herecké asociace SAG.

Ve svém americkém debutu se sice své průlomové roli nevzdálila, její kontrolovaná energie přesto v tomto slušném, opatrném, pomalém westernu vyniká. 

Zprávy ze světa (western, USA, 118 minut)

Režie: Paul Greengrass 
Scénář: Luke Davies, Paul Greengrass
Hrají: Tom Hanks, Helena Zengelová 
Hodnocení: 60 %

Podívejte se na oficiální trailer k filmu společnosti Netflix:

Autorka je spolupracovnicí redakce