Sonda Perseverance vytvořila jedinečný panoramatický snímek Marsu

Přistávací plošina Perseverance v akci
Záběr na rover NASA Perseverance klesající s padákem k povrchu Marsu.
První snímky z roveru Perseverance, který úspěšně přistál na Marsu
Sonda Perseverance přistává na Marsu, k čemuž jí posloužil i padák.
Fotografie NASA z fáze, kdy se sonda Perseverance blížila k povrchu Marsu
15
Fotogalerie

NASA zveřjenila 360stupňové panorama složené ze 142 fotografií pořízených kamerami Mastcam-Z na hlavě roveru Perseverance neboli v překladu Vytrvalost. V ohromném rozlišení jsou vidět nejen detaily na těle vozítka, ale i na povrchu Marsu. Podívejte se na podrobosti v pořadu Vesmírné zprávy z produkce Mall.TV.

Rover Perseverance je poháněn jaderným reaktorem a kromě 25 kamer s vysokým rozlišením je navíc osazen laserem a přístroji pro chemický rozbor. Perseverance je rovněž vybavený dvěma mikrofony. Ty zaznamenávají zvuk roveru – NASA totiž plánuje zkoumání zvuku při vrtání vzorků hornin a sedimentů na povrchu Marsu, z něhož by bylo možné učinit závěry o tvrdosti materiálu. Odborníci se domnívají, že analýza zvukových záznamů navíc poskytne nová data o atmosféře Marsu.

Poslechněte si zvuky z Marsu:

V první části převažuje zvuk samotného roveru Perseverance. V druhé polovině je zvuk již vyčištěný. Můžete tak slyšet zvuk větru na rudé planetě.

Úkoly Perseverance

Plánovaná provozuschopnost vozítka Perseverance je jeden marsovský rok, tedy 687 pozemských dnů. Perseverance má několik vědeckých cílů. Jedním z nich je identifikovat prostředí, jež mohlo v minulosti podporovat mikrobiální život, dalším pak hledání známek možného života v prostředích, zejména v horninách, o nichž se ví, že mohou zachovávat stopy života.

Dalším důležitým úkolem dosud největšího a nejsofistikovanějšího vozítka pro průzkum Marsu odhadem za 2,8 miliardy dolarů je vyvrtávat vzorky hornin a povrchu. Ty se pak uloží do zapečetěných kovových trubic, jež by měly příští mise přepravit k podrobné analýze na Zemi.

Virtuální fotobudka na Marsu >>>

Dalším z cílů projektu je příprava výpravy lidí na rudou planetu. Jde o testování techniky využitelné při těchto misích. Například o vyzkoušení metod výroby kyslíku z marsovské atmosféry a identifikaci jiných možných zdrojů, jako je podzemní voda.

3D fotografie z povrchu Marsu ve vysokém rozlišení. Povšimněte si hvězdné oblohy: