KRYPTO-GRAF TÝDNE: Bitcoin odepsal z maxima deset tisíc dolarů a v klidu může jít ještě níže

Některý merchandising s tematikou bitcoinu nabývá při sestupu z nových cenových rekordů ironické rysy.

Některý merchandising s tematikou bitcoinu nabývá při sestupu z nových cenových rekordů ironické rysy. Zdroj: Jan Vávra

Část novopečených držitelů bitcoinu možná procitla z euforie. Zatímco cena kryptoměny minulý týden přepisovala rekordy a podívala se těsně pod 60 tisíc dolarů, během pátku se pohybovala kolem 45 tisíc dolarů za minci. I kdyby však bitcoin přechodně klesl ještě hlouběji, stále to nemusí znamenat konec jeho aktuálního růstového cyklu.

Nejrozšířenější kryptoměna sestoupila ke 45 tisícům dolarů v tomto týdnu už podruhé. Nejprve část analytiků mluvila o zdravé korekci, které pouze napomohlo konstatování Elona Muska, že se ceny bitcoinu a etheru zdají vysoké.

Podruhé se podle všeho kryptoměna svezla s děním na finančních trzích. „Hlavním hybatelem jsou teď makro faktory. Sledujte evropské i americké akcie stejně jako trh s dluhopisy. Neobchodujte s příliš silnou pákou a prostě relaxujte. Příliš mnoho lidí z toho dělá příliš velké drama,“ napsal na Twitteru analytik newyorské společnosti The Block Vavřinec Čermák.

Řada dlouhodobých držitelů kryptoměny upozorňuje, že ani ještě výraznější ztráty nejsou v delším obdobím růstu u bitcoinu ojedinělé. Například v roce 2017, kdy kryptoměna svou cenu zdvacetinásobila, museli její majitelé ustát pět propadů o 30 a více procent z tehdejšího maxima. Ukazuje to cenový graf. Pro větší názornost jde o graf logaritmický, který jemněji zachycuje prudké zhodnocení ceny bitcoinu v daném roce.

Aktuálně by zopakování podobných poklesů znamenalo sestup pod 40 tisíc dolarů. „Pomoci“ by tam bitcoinu mohl další vývoj na světových trzích, které rovněž zasáhl silný výprodej.

Technologický index Nasdaq ve čtvrtek zažil nejhorší den za čtyři měsíce, výprodej zásahl i dluhopisy. A pokud jde o zavedenou pojistku pro nejistou dobu v podobě zlata, tak to s cenou pod 1800 dolarů za troyskou unci rozhodně nezáří.

Investory podle serveru Yahoo Finance zmítá mimo jiné obava ze zrychlující inflace, která by mohla přinutit centrální banky ke zpřísnění současné mimořádně uvolněné monetární politiky.

Bitcoin sice může ze snižování síly standardního oběživa těžit ze své podstaty coby protiinflační měna, na druhou stranu mu prospívá i současná záplava levných peněz a snížená averze k riziku ze strany velkých investorů.

Kryptoměna Bitcoin je pořád řadou zavedených společností a investorů vnímána kvůli své relativní novosti a vysoké volatilitě jako značně nevyzpytatelná.