Pražské výstaviště v rekonstrukci. Vyjde na stovky milionů

Výstaviště v Praze-Holešovicích prochází po desítkách let celkovou rekonstrukcí.
Výstaviště v Praze-Holešovicích prochází po desítkách let celkovou rekonstrukcí.
Jedna z nejvýznamnějších a nejrozsáhlejších rekonstrukcí je zaměřena na Křižíkovy pavilony, kde proběhly v roce 2019 přípravné práce a v roce 2020 pak byly započaty práce stavební.
Výstaviště v Praze-Holešovicích prochází po desítkách let celkovou rekonstrukcí.
Rekonstrukce a modernizace čeká i Křižíkovu fontánu a přilehlý amfiteátr.
23
Fotogalerie

Cyklostezky i trasy pro koloběžky, občerstvení či hřiště pro parkur, to nyní nabízí pražské Výstaviště v Holešovicích. Společnost Pražské výstaviště, kterou vlastní pražský magistrát, v uplynulém roce proinvestovala do údržby a revitalizace areálu téměř 30 milionů korun. Investice do rekonstrukčních prací již celkově za dva roky prací dosáhly bezmála 76 milionů korun a na letošní rok je připraveno pokračování prací, jejichž cena se celkem vyšplhá do devítimístných částek.

„Slíbili jsme, že pražské Výstaviště otevřeme Pražanům a vrátíme mu původní krásu. Významnou proměnou prochází nejen zelené plochy areálu, ale i jednotlivé budovy, které v posledních letech jenom chátraly,“ říká k rekonstrukci náměstek primátora pro finance a rozpočet Pavel Vyhnánek (Praha sobě), v jehož gesci je i areál Výstaviště Praha.

Výstaviště nově nabízí například největší parkurové hřiště v Praze a řadu cest pro jízdu na kole či koloběžce. „Děti se mohou vyřádit na velkém pískovišti a posedět můžete také u leknínového jezírka. Celoročně se mohou návštěvníci občerstvit v jednom z našich nových bister - Artyčok nebo Bistro No.2,"  přibližuje novinky předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

„Od dubna do října nabízíme k zapůjčení elektrické grily, které potěší milovníky barbecue, nebo si můžete udělat piknik a využít našeho servisu," dodává.

Celkové rekonstrukce se po třiceti letech dočká i hlavní budova výstaviště a bude konečně postaveno i vyhořelé křídlo. „Jsme přesvědčeni o tom, že investice do budov po třiceti letech je správná. Celkové náklady na rekonstrukci výstavních sálů budou kolem 260 milionů korun,“ doplňuje spoluautor projektu rekonstrukce Štěpán Tomš ze studia SOA.

„Vznikne konkurenceschopný moderní prostor v centru Prahy pro společenské a kulturní využití a celkově téměř 5 700 čtverečních metrů ploch s odpovídajícím zázemím,“ míní.